Blombergs frispark frälste HBK mot Gefle

HBK såg ut att gå mot en tung hemmaförlust. Men 2.25 in på tilläggstiden lossade inbytte Johan Blomberg frisparksbössan och dundrade in 2-2 och räddade en mycket viktig poäng. – Det har blivit en god vana att göra mål på övertid, ler poängräddaren.

|

Allsvenskan

Halmstads BK-Gefle

2–2 (1–1)

Det finns mål och så finns det viktiga mål. När Johan Blomberg väljer att slå till är det den senare kategorin som gäller.

Och det ska tydligen ske på övertid.

Och som inhoppare.

Två allsvenska mål har kommit från 26-åringens sida den här säsongen. I slutet av april nickade han in 3–3-målet på övertid borta mot AIK på Friends Arena. Mot Gefle var det dags igen.

När domaren Stefan Johannesson började leta efter pipan för att blåsa av matchen klev Johan Blomberg in i handlingen.

Den allsvenske debutanten Simon Silverholt fixade en frispark precis utanför straffområdet.

– Stojan (Lukic) skriker att jag ska lägga bollen mot bortre stolpen. Gefle hade ställt upp muren och jag ser en bra yta på bortre stolpen. Jag siktar och vet att om jag bara får en bra träff blir det svårt för målvakten.

Gefle-keepern Emil Hedvall valde att bara ställa upp tre man i muren vilket yppade ett kanonläge. Bollen gick förbi muren och studsade till en gång i den blöta mattan och smet in vid bortre stolpen.

– Det var väl bara 20 sekunder kvar så det var såklart jätteskönt, medger Blomberg som är glad att han lyssnade på sin målvakt Stojan Lukic.

–Stojan vill säkert ha "cred" för det målet så jag får väl ge honom det, haha.

Ska du bli HBK:s särskilde poängräddare nu?

– Nja, jag vill inte sätta den pressen på mig själv men jag räddar gärna fler poäng framöver.

HBK inledde bra men fick en rejäl kalldusch när Gefle satte 0-1 i femte minuten. Jakob Orlov ena länken i Gefles tremannaanfall nickade ner bollen till sin kollega Johan Oremo som på halvvolley satte sitt sjätte mål för säsongen.

Mikael Boman som inför Gefle-matchen stod på fem mål ville inte vara sämre än Oremo. Drygt tre minuter senare kvitterade han efter att Jesper Westerberg lyft en perfekt boll i djupet till Gudjon Baldvinsson som skarvade vidare.

Boman satte in en lagom hård axeltackling på David Fällman och kunde rulla in 1–1 under Emil Hedvall.

Det kraftiga regnvädret 45 minuter före avspark gjorde Örjans vall svårspelad och det märktes. Det gav upphov till många halvchanser men några mer mål i första halvlek blev det inte även om Mikael Dahlberg hade ett jätteläge, helt fri, efter en halvtimme där Stojan Lukic svarade för en härlig enhandsräddning.

I 55:e minuten tog Gefle på nytt ledningen. Mittbacken Anders Wikström mötte Alexander Faltsetas högerhörna och skarvade bollen mot Stojan Lukic som räddade upp i trävirket men dessvärre in i mål.

HBK försökte och försökte att nå en kvittering men det dröjde ända till slutsekunderna då Blomberg frälste HBK.

–Vi vill ju helst börja plocka treor hemma men vi får vara nöjda med en poäng i den här matchen. Det positiva är att vi aldrig slutar kämpa och visar att vi aldrig ger oss, säger poängräddaren.

Gefletränaren Pelle Olsson var inte nöjd med avslutningen.

– När man leder med 2–1 och tappar på övertid är besvikelsen såklart stor.

Surfar du in från mobil kan du läsa liverapporteringen här.