Blomberg avgjorde mot HBK

Släkten är värst! Johan Blomberg blev segerskytt när AIK slog Halmstads BK med 1–0 på Örjans vall. Ex-HBK:aren förlängde därmed sitt gamla lags förlustsvit till tre matcher.

ANNONS
|

Allsvenskan

Halmstad 0

AIK 1

(0–1)

Men något firande blev det aldrig när Blomberg hittade rätt redan i femte minuten.

– Nej, jag firade inte förra gången jag gjorde mål mot Halmstad och då fanns det ingen anledning att göra det nu heller, säger Johan Blomberg.

Han fortsätter:

– Jag känner så många här i klubben och hade flera fina år i Halmstad. Jag håller alltid på HBK när vi inte spelar mot dem.

0–1 var ett riktigt slumpmål.

Fredrik Liverstam försökte rensa undan i eget straffområdet, men det bara sig inte bättre än att han träffade mittbackskollegan Marcus Johansson. Bollen nådde fram till Blomberg som från nära håll satte ledningsmålet för AIK.

ANNONS

– Det var bara att peta in den. Det var ganska enkelt, men viktigt för vår del, konstaterar han.

Det satte an tonen på matchen. AIK fick det tidiga mål som laget ville ha och kunde sedan spela på resultatet.

– Ja, efter det låg vi rätt i positionerna och stängde matchen, men HBK var småfarligt sista kvarten när de skickade upp sina stora, starka huvudspelare.

Då hade hemmalaget haft förtvivlat svårt att skapa chanser. I den första halvleken var det bara Sead Haksabanovic som fick en hygglig möjlighet, men gästernas målvakt fick fingrarna på bollen när 18-åringen försökte runda honom.

Många trodde nog att det skulle bli mer fart framåt efter paus, men i stället var det AIK som skapade mest. Eero Markkanen fick två bra tillfällen att göra 2–0, men första gången nickade han i ribbans överkant och vid det andra tillfället gjorde Isak Pettersson en bra reflexräddning.

Men HBK skulle få en utmärkt kvitteringschans i 66:e spelminuten då Marcus Mathisen hittade fram med en boll till en helt fri Nikolai Alho, men hans skott räddade Linnér till hörna med tåspetsen.

ANNONS

– Jag var 100 procent säker på att det skulle bli mål, men målvakten gjorde en bra räddning, säger finländaren, som fick en mer offensiv roll på kanten i tränare Janne Jönssons 4-1-4-1-system.

Hemmalaget var dock långa stunder impotent framåt och hittade inget motmedel mot måltorkan som nu är fem matcher lång.

Inhopparen Gabriel Gudmundsson fick ett bra läge i slutet, men valde att dribbla i stället för att skjuta direkt.

– Det är frustrerande när målen uteblir och det blir samma matchbild hela tiden. Vi behöver förbättra mycket i vårt spel, men det är bara att titta framåt och lära av misstagen, säger Alho.

Liverstam, som fick kliva av planen i andra halvlek med en sträckning i lårets baksida, håller med:

– Jag tyckte ända att vi stod upp bra och slet för varandra, men det finns hög potential i laget och är vi bara fortsatt lojala och ödmjuka så kommer snart poängen att trilla in.

Mittbacken var allt annat än nöjd efteråt – inblandad som han var i baklängesmålet.

– Det är olyckligt att det blir på det viset. Jag skulle bara slå väck bollen men fick den rakt på ”Mackan”. Jäkla tråkigt.

ANNONS

Hur illa är det med skadan?

– Jag ska prata med Simon (Bakkioui, sjukgymnasten, som för övrigt blev uppvisad på läktaren efter att ha sagt något olämpligt till domaren i andra halvlek), sedan får vi se vad som händer.

I slutet blev AIK:s Nils-Eric Johansson utvisad efter att ha tappat humöret då Linnér varnats för maskning, men den gode Nisse ska nog vara glad för att han inte fick syna det röda kortet tidigare efter att ha fördröjt spelet vid flera tillfällen.

ANNONS