Klubbarna vill skjuta på Superettan-starten så länge som möjligt för att kunna ha publik på matcherna.
Klubbarna vill skjuta på Superettan-starten så länge som möjligt för att kunna ha publik på matcherna. Bild: Roger Larsson

Beskedet om Superettan-starten: ”Vill hitta en så sen spelstart som möjligt”

De svenska elitfotbollsklubbarna vill inleda Superettan och Allsvenskan så sent som möjligt för att kunna ha publik på matcherna. Det meddelar Svensk Elitfotboll efter måndagens extrainsatta klubbchefsmöte.
– Personligen tror jag inte att vi startar före 1 juni, säger HBK:s tränare Magnus Haglund.

ANNONS
|

Förra veckan valde regeringen att förbjuda alla sammankomster med fler än 500 åskådare tills vidare på grund av coronavirusets spridning.

Den 4 april är det tänkt att Superettan-säsongen ska dra igång (HBK inleder borta mot Gais) men får klubbarna välja skjuts säsongsstarten fram i tiden.

Det meddelade Svensk Elitfotboll efter måndagens extrainsatta klubbchefsmöte där representanter för de 32 elitklubbarna i Allsvenskan och Superettan diskuterade hur man ska hantera den stundande säsongsstarten.

HBK:s ordförande betonar vikten av publik på matcherna

”Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela Allsvenskan och Superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av Allsvenskan och Superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut”, skriver Sef i uttalande.

ANNONS

– Det låter klokt. Det känns som att det är jätteviktigt att ha med sig publik på matcherna, både av sportsliga som ekonomiska skäl, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson efter beskedet.

HBK:s tränare Magnus Haglund har berättat att han redan planerar för en försenad seriestart.

Han tycker beskedet är väntat.

– Personligen tror jag inte att vi startar före den 1 juni med tanke på att vi ska nå kulmen på coronaviruset i Sverige och sedan se någon form av kontroll på det, säger Magnus Haglund som inte uteslutar att säsongen kan komma att starta så sent som 1 juli.

Tror du hela säsongen kommer spelas då om den startar så sent?

– Startar vi den 1 juli är det inte säkert att hela säsongen spelas 2020. Då kan vi behöva spela lite även i mars 2021. Det är en massa olika scenarion som hänger i luften.

EM avgörande för planeringen

Nästa steg, skriver Sef, blir att föra en dialog med Svenska Fotbollförbundet om alternativen för hur man kan genomföra säsongen på bästa sätt. Men man behöver också invänta beskedet från Uefa, som har möte under tisdagen, för att diskutera sommarens EM-slutspel eftersom mästerskapets vara eller icke vara är avgörande för hur säsongen kan genomföras.

ANNONS

Sef har även fattat ett beslut om att klubbarna får spela träningsmatcher för att förbereda sig på bästa sätt inför säsongen. Träningsmatcherna kommer spelas utan publik.

LÄS MER:HBK värvar förre allsvenske toppanfallaren

LÄS MER:Haglund planerar för en uppskjuten premiär

ANNONS