Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beskedet om HBK-stjärnans svåra skada i premiärsegern

Halmstads BK:s 3–1-seger i årspremiären mot IFK Värnamo kostade.
Säsongen kan redan vara över för mittfältaren Jonathan Svedberg, 21.
– Korsbandet har gått sönder, säger HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

Träningsmatch

IFK Värnamo 1

Halmstads BK 3

(1–2)

HBK:s första träningsmatch inför den allsvenska comebacken fick en trist avslutning.

Bara fyra minuter återstod av ordinarie speltid när Jonathan Svedberg gick in i en duell med IFK Värnamos Oscar Uddenäs på mittplan.

Svedberg vann bollen, men fastnade med högerbenet under sig, föll ihop och tog sig åt knäet.

HBK-mittfältarens skrik av smärta ute på planen tydde på en allvarlig skada – och så verkar det vara.

Han ska röntgas snarast möjligt, men sjukgymnasten Simon Bakkioui hyser efter sin första diagnos på plats ingen tvekan om skadans art:

– Korsbandet har gått sönder. Han är borta hela säsongen. Han ska röntgas, opereras och rehabas. Det tar sex till åtta månader, säger Simon Bakkioui till HP.

Tänkbar startspelare i Allsvenskan

Jonathan Svedberg såg fortfarande ut att ha rejält ont när han halvtimmen efter slutsignalen leddes ut till HBK:s buss av Simon Bakkioui. Det var inte läge att be om en intervju – men det behövdes inte heller. Ansiktsuttrycket och kroppsspråket sade allt.

– Han tacklades, tappade balansen och knäet vred sig. Det är sånt du inte kan förebygga eller göra något åt, säger Simon Bakkioui.

HBK tappar därmed en tänkbar startspelare inför den allsvenska återkomsten. Jonathan Svedberg började 2020 som avbytare, men var ordinarie på innermittfältet under den starka höstsäsongen som HBK avslutade med nio raka segrar i Superettan.

Vände 0–1 till 3–1-seger

HBK vände ett tidigt 0–1-underläge till seger med 3–1 (2–1) mot Värnamo, som är nykomling i Superettan, efter mål av Alhassan Haestad Kamara, Samuel Kroon och Sadat Karim.

Managern Magnus Haglund gjorde hela åtta byten inför andra halvlek. Jonathan Svedberg var en av spelarna som kom in.

En annan av pausavbytarna, Emil Tot Wikström, tvingades lämna planen igen redan i 75:e minuten – även han med skadeproblem.

– Lite känning i knäet, men ingen fara. Han fick en smäll på knäet här i veckan och det var det som gjorde sig påmint, säger Magnus Haglund.

Haglund: ”Fullständig kontroll”

HBK-managern var totalt sett nöjd premiärinsatsen.

– Vi inleder första fem som vi har tänkt oss. Sedan har vi en period där vi inte riktig får träff i vår press, vilket gör att Värnamo får komma in i matchen och de är bra i en 20–25-minutersperiod. Men vi avslutar halvleken med en fin sistakvart, där vi kommer i gång med vårt press- och passningsspel och kan göra 1–1, 2–1 och har bud på 3–1. I andra halvlek tycker jag att vi har fullständig kontroll på matchen och ser komfortabla ut där ute, säger han.

Fick du de svar som du ville ha?

– Vi har tränat i två veckor och alla 20 utespelare fick speltid. Det var en bra start på säsongen och ungefär vad man kunde förvänta sig.

LÄS MER: Nye HBK-anfallaren målskytt direkt när han fick starta

TV: Samuel Kroon om 2–1-målet och förhoppningarna inför 2021:

Fakta: Så spelade HBK

Malte Påhlsson – Thomas Boakye, Andreas Johansson (Edvin Kurtulus, 46), Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 46), Isac Larsson (Andreas Bengtsson, 46) – Samuel Kroon (Dusan Djuric, 46), Erik Ahlstrand (Melvin Sjöland, 86), Joel Allansson (Jonathan Svedberg, 46, Isac Larsson, 89), Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 46, Johan Gudmundsson, 75) – Mikael Boman (Sadat Karim, 46), Alhassan Haestad Kamara (Alexander Johansson, 46).

LÄS MER: Direktrapportering: IFK Värnamo–HBK

Fler lokala sportnyheter hittar du här