HBK-backen Edvin Kurtulus fick uppsöka sjukhuset under måndagen efter att ha känt andnöd och ett tryck över bröstet. Läkarna tror att 20-åringen drabbats av hjärtsäcksinflammation.
HBK-backen Edvin Kurtulus fick uppsöka sjukhuset under måndagen efter att ha känt andnöd och ett tryck över bröstet. Läkarna tror att 20-åringen drabbats av hjärtsäcksinflammation. Bild: Krister Andersson

Beskedet efter HBK-backens frånvaro – tvingas till flera veckors vila

Edvin Kurtulus tvingades lämna återbud till seriefinalen mot Degerfors på grund av hjärtproblem. Nu står det klart att HBK-backen misstänks ha drabbats av hjärtsäcksinflammation och kan tvingas till flera veckors vila.
– Det kändes som att jag hamnade i andnöd hela tiden, säger Edvin Kurtulus.

ANNONS
|

Edvin Kurtulus skulle startat som högerback mot Degerfors på måndagskvällen, men tätt inpå matchstart kom beskedet att 20-åringen inte fanns med i matchtruppen.

Anledningen var att HBK-backen vaknade på morgonen med ett tryck över bröstet. I stället för match spenderade Edvin Kurtulus kvällen på sjukhus där han undersöktes och övervakades.

Under tisdagen meddelade HBK på sin hemsida att Edvin Kurtulus drabbats av hjärtsäcksinflammation och sannolikt blir borta från fotbollen åtminstone ett par veckor.

– Det är så klart väldigt tråkigt både för Edvin och för laget. Han är en otroligt ambitiös idrottsman som har gjort en väldigt fin säsong på högerbacksplatsen och bidragit mycket så det är klart att det är ett avbräck, säger Magnus Haglund.

ANNONS

– Det är allvarligt så till vida att han måste vara helt stilla i några veckors tid. Han får inte få upp pulsen för då kan det gå illa. Vi måste verkligen respektera de restriktioner som har getts nu så att han får vila. Han kan slå några passningar och göra väldigt enkla grejer, men får inte anstränga sig.

Kurtulus hade svårt att andas

Hjärtsäcksinflammation innebär att den dubbla hinnan som finns runt hjärtat blivit inflammerad, oftast av ett virus. Inflammationen kan gå över snabbt, men kan också ta månader och i värsta fall år att läka.

Edvin Kurtulus fick komma hem under tisdagen och säger att han redan mår lite bättre under eftermiddagen. Han berättar om det dramatiska dygnet.

– Jag kom hem från Kosovo och allt var bra, jag tränade på söndagen och allt var bra. Sedan började jag känna lite tryck till vänster över bröstkorgen och när jag la mig för att sova kände jag att det tryckte och det var lite svårt att andas. Sedan vaknade jag klockan sex på morgonen av samma känsla. Det kändes som att jag hamnade i andnöd hela tiden, berättar Edvin Kurtulus.

EKG både på vårdcentralen och sjukhuset pekade på misstänkt hjärtsäcksinflammation. På sjukhuset fick han lämna blodprov och ta ultraljud vilka såg bra ut.

ANNONS

– De misstänker att jag har det, men det finns inget konkret utan det enda de ser är EKG:et. När jag pratat med Simon (Bakkioui, HBK:s sjukgymnast) så har vi elitidrottare lite tjockare hjärta och då kan det visa tecken på det här även om man inte har det.

– Men som läkare vill du ta det säkra före det osäkra så de vill att jag vilar i fyra veckor för att inte riskera något. Men det kanske inte är så farligt utan att jag kan börja träna direkt, men det får vi utvärdera på torsdag när jag är tillbaka.

Var orolig för att bli borta från fotbollen

Eftersom inget förutom EKG:et gett utslag misstänker Edvin Kurtulus själv att hans hektiska schema med landslagssamlingen i Kosovo, tidig hemresa på lördagen och träning på söndag kan ha blivit lite för mycket för kroppen.

Känner du fortfarande svårigheter att andas?

– Det är mest när jag ligger ner och ska sova. När jag står upp känner jag inte det så mycket. Förhoppningsvis känner jag inget i kväll.

Var du orolig?

– Jag var ganska orolig, men inte för att det skulle vara något farligt utan mest för hur mycket jag blir borta från fotbollen. Men när det gäller hjärta och lungor ska man egentligen skita i fotbollen för hälsan är prioritet. Med stöd av min familj och flickvän så kunde jag lugna ner mig.

ANNONS

– Det lät lite värre än det var, även för mig när läkarna sa det, men man måste respektera det. Man vill inte kollapsa på planen om du förstår vad jag menar.

Nu väntar mer vila de närmaste dagarna för HBK-backen som inte kunde se förlusten mot Degerfors.

– Jag såg bara resultatet som så klart är tråkigt och jag snackade lite med grabbarna efteråt.

ANNONS