Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pannbandet på plats. Nu är Alexander Berntsson redo att kämpa om en plats i HBK:s startelva som mittback.

Berntsson siktar på HBK:s startelva

Han har fått stå tillbaka för Fredrik Liverstam, Muhammed Ali Khan och nu senast Marcus Mathisen. Men nu känner Alexander Berntsson sig redo för att ta en startplats i Halmstads BK.

– Ja, nu är det dags att ta steget, säger den 20-årige mittbacken som gått den långa vägen från HBK:s fotbollsskola ända upp i A-laget.

– Jag såg att vi var Allsvenskans yngsta lag så det är ju nästan så att man känner sig rutinerad, skrattar han.

Alexander debuterade redan 2014, den 29 augusti när han kom in på Olympia i 1–4-matchen mot Helsingborg.

Desto trevligare minnen då från den 20 november 2016 från samma arena.

– Det kan man minst sagt säga. Det var ju en helt sjuk avslutning, myser Berra.

Då visade han också att han var mogen för större uppgifter när han med den äran axlade den avstängde lagkaptenen Fredrik Liverstams mantel.

– Jag fick ju chansen i början av säsongen, men så gick det lite sådär och så blev det bänken igen. Tills de sista tre matcherna i Superettan och kvalet. Där hände något.

– Och sedan har det rullat på och börjat bra i år också, förutom senast mot Kalmar när det gick lite knackigt, summerar Berntsson.

Han kliver in i den högsta serien med 19 allsvenska matcher och 24 i Superettan bakom sig. Men de flesta, 17 i Allsvenskan och hälften i den näst högsta serien är som avbytare och med sina sammanlagt 1 563 spelminuter snittar han på 36,6 minuter per match.

Så vad känner du själv att du har förbättrat för att ta den där platsen som mittback i startelvan?

– Jag har blivit mer noggrann i mitt spel. Och så har jag förbättrat de delar som jag redan har varit bra på.

Vad vill du bli ännu bättre på?
– Allt. Men framförallt kan jag bli mer aggressiv, som Liverstam. Vi är ganska lika i spelsättet, men han vinner mer bollar så vi kompletterar varandra väldigt bra.

Sedan har vi fått se dig börja slå en del öppnande crossbollar?

– Ja, jag har inte använt dom så mycket tidigare som jag kanske borde. Men nu vågar jag mer och de är ju väldigt effektiva när man vill vända spelet.

Huvudspelet har alltid varit Berras styrka, så mycket att han inte minst i Allsvenskan för två år sedan kastades in i slutet av matcherna som – forward.

– Fast jag har aldrig varit forward. Däremot mittfältare, både offensiv och defensiv. Jag har väl alltid varit bra på huvudet. När jag var yngre för att jag oftast var längst, men sedan när jag mötte lika långa motståndare fick jag utveckla huvudspelet med styrka och rätt timing.

Mot Vänersborgs FK på Vänersvallens konstgräs i den första matchen i Svenska cupen bildar Berntsson mittbackspar med Marcus Johansson.

– Men lägger vi inte ner det hårda jobb som krävs kommer vi att få det tufft. Då spelar det ingen roll om det är ett lag från division 2, varnar han.

– För det hade varit kul att gå långt i cupen och få en bra start på säsongen. Det har också sett bra ut så jag har en bra känsla.

Det blir dock utan lagkompisen Rasmus Wiedesheim Paul som fram till i sommar lånas ut till division 1-laget Landskrona Bois där pappa Håkan Svensson är assisterande tränare.

– Rasmus ville det själv för att få speltid, förklarar tränaren Janne Jönsson som samtidigt fick klart med en ny målvaktstränare, Damir Hadrovic, som ska dela tiden med Tvååker.

– Igor (Krulj) och han jobbade ihop i fjol så tanken är att han ska vara här tre gånger i veckan. Det blir en bra lösning.