Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vinkar farväl. Junes Barny lämnar Sverige och Halmstads BK för att ta chansen att spela i den marockanska högstaligan.

Barny lämnar HBK för Marocko

Det är klappat och klart. Mittfältaren Junes Barny lämnar Halmstads BK för marockanska Difaa El Jadida. – Det återstår lite pappersarbete, men vi är överens, säger Barny till HP-sporten.

Flytten har varit på gång ganska länge, men detaljer i övergången har gjort att det dragit ut på tiden.

Men nu är det så gott som klart. Klubbarna är överens och Barny likaså. Redan under helgen flyttar han ner till Marocko för att först ha lite semester innan försäsongen drar igång.

– Alla drömmer ju om att få en chans att åka iväg och spela fotboll, så jag ville ta chansen den här gången, säger Junes Barny.

– Men det är faktiskt lite blandade känslor. Det är ändå Halmstad som gav mig chansen att debutera i Allsvenskan och jag har haft en fin tid här, men nu fanns det en öppning och då vill jag prova.

Faktum är att det inte är första gången 26-åringen har blivit erbjuden en fotbollsflytt till föräldrarnas födelseland. Redan innan han skrev på för HBK hade han nämligen ett erbjudande från samma tränare som han nu kommer få, Abderrahim Taleb, som då var i en annan klubb.

– Men då såg jag att jag hade en chans att få spela i Allsvenskan för HBK och då valde jag att ta den chansen. Men nu har jag fått prova på allsvenskt spel och har varit några år i Superettan, så nu vill jag ta den här chansen.

HP har tidigare rapporterat om att Barny har varit på plats i Marocko i några dagar för att stifta bekantskap med klubben. Det var då som Difaa El Jadida gick ut på sin hemsida och presenterade Barny som ett nyförvärv – även om det inte var klart ännu.

– Jag var nere i några dagar och träffade tränaren, presidenten och alla runt klubben. Jag fick ett väldigt gott intryck, annars hade jag nog inte skrivit på, säger Barny.

Vilken standard håller den marockanska ligan fotbollsmässigt?

– Generellt håller serien ungefär allsvensk nivå, men topplaget Raja (Casablanca) var i final i klubblags-VM och mötte Bayern München för bara något år sedan. Så topplagen är väldigt bra.

Barny, som har dubbla medborgarskap, har följt den marockanska ligan i många år. Det som framför allt kommer bli den stora skillnaden är intresset för fotbollen, enligt honom själv.

– Allt handlar om fotboll där nere, det är nummer ett. Det kommer vara fyllda läktare med 50 000 personer på derbyna. Det är en helt annan nivå än här i Sverige, även om det är bra här på de största matcherna. Men det är en helt annan upplevelse.

Difaa El Jadida slutade förra säsongen på 13:e plats i Botola Pro, Marockos högstaliga, som totalt innehåller 16 lag.

Fler lokala sportnyheter hittar du här