Andreas Johansson har som försvarchef och lagkapten varit en centralfigur under Halmstads BK:s succésäsong, som slutade med serieseger i Superettan och avancemang tillbaka till Allsvenskan. Han vinner även Hallandspostens bolljakt överlägset före mittfältaren Joel Allansson.
Andreas Johansson har som försvarchef och lagkapten varit en centralfigur under Halmstads BK:s succésäsong, som slutade med serieseger i Superettan och avancemang tillbaka till Allsvenskan. Han vinner även Hallandspostens bolljakt överlägset före mittfältaren Joel Allansson. Bild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån/arkiv

Bäst i klassen – nu ser ”Ante” fram emot nya utmaningar

Han fyller 39 år i mars, men det syns inga ålderskrämpor. Halmstads BK:s försvarsklippa Andreas Johansson vinner Hallandspostens bolljakt – och ser fram emot att få tackla nya utmaningar i Allsvenskan 2021.
– Vi får inte tumma på laget. Då tror jag att vi har bra möjligheter att lyckas väl, säger han.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Halmstads BK vann Superettan fem poäng före Degerfors.

Andreas Johansson var ännu mer överlägsen i Hallandspostens bolljakt – tidningens numera helt digitala betygssättning av HBK-spelarna på en femgradig skala efter varje match.

”Ante G” kom upp i 97 poäng eller bollar, vilket var 13 fler än mittfältaren Joel Allansson på andra plats. Han hade även det bästa betygssnittet per match (3,3) medan tvåan, mittbackskollegan Joseph Baffo, landade på 3,0.

Själv är vinnaren något kluven till förstaplatsen.

– Det är så klart kul att man blir uppskattad för jobbet man lägger ned. Men samtidigt är det ett lagspel. Jag tycker väl egentligen att individuella priser i fotboll är mindre betydelsefulla. Och sedan, om jag ska vara ärlig, så har jag alltid tyckt att när det sitter någon och ska bedöma elva spelare plus inhoppare – jag hade själv tyckt att det hade varit jättesvårt, och man ska samtidigt referera en match. Men jag tackar för det och det är kul att ni tycker att man gör det bra, säger han.

ANNONS

Det har skrivits många spaltmeter och digitala bytes om Andreas Johanssons betydelse för HBK och den ramstarka defensiven. Låt oss därför i stället blicka framåt – mot Allsvenskan 2021.

Vad ser du som de största utmaningarna inför klivet upp?

– Hm... det är svårt. Alla lagen är bättre än dem vi har mött i år, så det blir så klart tuffare matcher och bättre motstånd. Samtidigt tycker jag att vi som lag är väldigt bra kollektivt, där vi inte får tumma på laget. Då tror jag att vi har bra möjligheter att lyckas väl med vår säsong. Det gäller att vi fortsätter som vi har gjort i de senaste nio-tio matcherna, där vi har trummat på väldigt bra som ett lag.

– Jag och några till har spelat i Allsvenskan tidigare, men det är många som får debutera också. Det tycker jag ska bli jättekul för dem och då får vi äldre, som har varit med, sprida lugn så att de inte blir allt för nervösa.

– Sedan kommer publiken förhoppningsvis tillbaka under nästa år. Då är det mycket roligare och då blir bortamatcherna lite tuffare också, men det blir också mer inspiration. När det står mer på spel så höjer man sig själv också.

ANNONS

Hur hade årets HBK-upplaga klarat sig i Allsvenskan?

– Det är jättesvårt att säga, men jag tror absolut att vi hade kunnat göra resultat. Framför allt så som det har sett ut nu på slutet av säsongen för oss. Men det är bara att spekulera och vad man tror. Det ska utföras också.

Fakta: HP:s bolljakt

Topp fem – totalpoäng

1) Andreas Johansson 97

2) Joel Allansson 84

3) Joseph Baffo 81

4) Mikael Boman 74

5) Malkolm Nilsson Säfqvist 73

Topp fem – snittbetyg*

1) Andreas Johansson 3,3

2) Joseph Baffo 3,0

3) Joel Allansson 2,9

4) Emil Tot Wikström 2,8

5) Mikael Boman 2,6

5) Sadat Karim 2,6

5) Jonathan Svedberg 2,6

(*Spelare som har betygsatts i minst tio matcher)

LÄS MER:HBK inleder 2021 mot danskt division 1-lag

LÄS MER:BOLLJAKTEN: Så skötte sig HBK:arna mot Trelleborg

ANNONS