Avsnitt 15: Samuel Kroon om sin långa resa till HBK – och framtiden

Under första året i division 1 bodde han med en lagkamrat på 14 kvadrat och hade 200 kronor kvar efter att hyran var betald. I HP:s sportpodd Bakom rubrikerna berättar HBK-mittfältaren Samuel Kroon om den långa resan till elitfotbollen, mötet med Zlatan i Paris, ryggskadan, jakten på nytt allsvenskt kontrakt – och framtiden i klubben.
– Det här är de viktigaste matcherna i våra karriärer just nu, säger Samuel Kroon.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

När Samuel Kroon gjorde sin debut i elitfotbollen gapade läktarna tomma på grund av pandemin.

Drygt 1,5 år senare är yttermittfältaren en av nyckelspelarna när HBK går in i en rafflande höstavslutning med målet att hänga kvar i Allsvenskan.

I veckans avsnitt av HP:s sportpodd Bakom rubrikerna berättar mittfältaren om sin långa resa utan elitpojkläger, ungdomslandskamper och storklubbar för att nå Sveriges högsta serie.

– Alla kan gå sina egna vägar och det finns många vägar upp. Jag valde vägen att spela med vänner väldigt långt och fokusera på att alltid få speltid, ha kul, inte sitta på bänken för tidigt, att tugga på och tro på mig själv hela tiden. Det har krävts ett jäkla pannben, ursäkta språket. Man har alltid känt sig efter andra, säger Samuel Kroon.

ANNONS

Han berättar att så sent som för fem år sedan riskerade han att behöva spela division 4-fotboll när Bele Barkaby åkte ur division 3.

I stället fick han chansen i division 1 med Nyköpings BIS.

– Division 1 är ändå semiprofessionell nivå.

Men det var långt ifrån ett flådigt liv som den nuvarande HBK-mittfältaren levde under sitt första år i Sveriges tredje högsta serie. Snarare motsatsen.

– Mitt första kontrakt var 1700 kronor i månaden brutto så jag fick ut 1190 kronor. Jag fick en lägenhet på 14 kvadrat tillsammans med en lagkamrat så vi bodde på 7 kvadrat var kan man säga. Hyran låg på 950 kronor per person så jag hade 200 kronor kvar efter det, berättar Kroon i podden.

– Lägenheten var som ett litet sunkigt hotellrum.

Kroon träffade Zlatan i Paris

I podden berättar Samuel Kroon även om tävlingen där han vann en resa till Paris för att träffa Zlatan Ibrahimovic, om den tunga tiden efter att han drabbats av hjärtmuskelinflammation när han spelade fotboll med feber och ger sitt bästa tips till andra spelare som precis som han själv får ta den långa vägen till eliten.

Samuel Kroon berättar också om vad som händer under de första dagarna som nyförvärv i HBK, om sitt första allsvenska mål, hur HBK ska få igång sin offensiva målproduktion och hur ryggskadan som gjorde att han missade de två första månaderna av säsongen påverkat honom i år.

ANNONS

– Det var mycket tuffare än när jag fick hjärtmuskelinflammation just psykiskt, avslöjar Kroon.

Kroon om framtiden i HBK: ”Se vad som händer”

Samuel Kroons kontrakt med HBK går ut 2022.

I podden berättar han att HBK och han inte har börjat diskutera en eventuell förlängning än.

– Det är jätteviktigt att alla vi i laget håller fokus nu för det är de viktigaste matcherna i våra karriärer just nu. Det är bara att hålla oss kvar i Allsvenskan så får vi se.

Hur skulle du ställa dig till en förlängning?

– Jag trivs jättebra i HBK, det var här jag fick min elitchans och det är jag tacksam för. Det är klart att jag är öppen.

Hur viktigt är det att HBK håller sig kvar i Allsvenskan för att du ska stanna mer än de här tre åren?

– Det är klart att nu när man har fått smaka på Allsvenskan så vill man inte gå tillbaka. Det är aldrig kul att ta ett steg tillbaka samtidigt som jag har kontrakt ett år till och lyckas vi inte hålla oss kvar så vet man aldrig vad som händer. Men samtidigt är det ingen idé att spekulera i det för just nu spelar vi i Allsvenskan och har jättegoda chanser att hålla oss kvar. Det är bara där fokus ligger. Var man är när säsongen är slut får man se.

ANNONS

Lyssna på hela podden med Samuel Kroon i spelaren ovan.

ANNONS