Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Asylsökande samlas i Milano

Myndigheter i Milano inrättade på torsdagen en sorts krisgrupp med anledning av att asylsökande syrier samlas vid stadens centralstation.

Antalet växer för varje dag och flera välgörenhetsorganisationer har mobiliserat för att ordna hjälp åt dem med bland annat mat, kläder och filtar.

På torsdagen fanns omkring 150 syrier på stationen.

En 29-årig kvinna berättar för nyhetsbyrån AFP:s medarbetare att hon och hennes man, ägare till ett byggföretag i Homs, lämnade staden för fem månader sedan och har passerat genom flera arabländer med sina två döttrar, tio och tolv år gamla.

Alberto Sinigallia, chef för organisationen Fondazione Progetto Arca, berättar att syrierna började samlas för ett par veckor sedan. De hoppas kunna komma med tåg till andra länder, framför allt Tyskland, från den italienska storstaden. Att de nu blir allt fler på stationen beror enligt Sinigallia på att gränserna till Schweiz, men också Österrike och Frankrike, har stängts för dem.

Enligt EU-regler ska en asylansökan behandlas i det första EU-land man kommer till.

Flotte

Ett amerikanskt örlogsfartyg har plockat upp 128 personer från en flotte som upptäcktes drivande i Medelhavet. Flotten höll enligt marinen på att kantra. I onsdags läkarundersöktes de upplockade migranterna ombord och de skulle på torsdagen föras över till fartyg från Malta.

Dagligen inträffar nu tillbud som hotar att utvecklas till katastrofer.

Italien har, till följd av höstens flyktingtragedier, trappat upp sin patrullering i Medelhavet.