Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fotbollsarenan där HBK:s supporterbuss attackerades.

Assyriska fördömer supporterattacken

HBK:s supporterbuss blev under söndagen attackerad i Södertälje. Assyriskas ordförande fördömer nu det inträffade.- – Det har inte med fotboll eller Assyriska att göra, säger Sargon Demirdag.

– Vi beklagar det som inträffat. Det är något vi tar avstånd ifrån, givetvis, och sådant här ska inte behöva hända, fortsätter Demirdag, ordförande för Södertäljeklubben.

Som HP skrev i söndags var det när Halmstads BK:s tillresta supportrar skulle lämna Södertälje fotbollsarena, där HBK precis hade besegrat Assyriska med 2–0, som tumultet uppstod.

Supportrarnas minibuss stod parkerad på en, så kallad, säker plats bakom bortasektionen, men innanför staketet på arenan. I HBK:s buss fanns åtta supportrar och den tidigare ordföranden i Bollklubben Support, Jesper Uhlén, numera SLO (Supporter liaison officer) när flertalet personer, någon med baseballträ, gick till angrepp och slog sönder tre rutor innan bussens chaufför gasade iväg.

– Annars hade de nog tagit sig in i bussen, sen vågar jag inte tänka på vad som hade kunnat hända, säger Jesper Uhlén till HP på måndagen.

Från bussen larmades polis som kunde eskortera dem ut ur Södertälje. Efter att ha tejpat igen rutorna med soppåsar var fansen tillbaka i Halmstad vid midnatt.

– Det var ingen tropisk värme i bussen direkt, men vi kom hem helskinnade, säger Uhlén som meddelar att en polisanmälan kommer upprättas under måndagen.

Vad Assyriska kommer vidta för åtgärder är inte klarlagt ännu.

– Vi kommer utreda det men vill ta hänsyn till polisanmälan innan vi säger något, säger Sargon Demirdag, som ser problemen som nationella.

– Det är en tråkig händelse, men inte specifikt för Södertälje. Det har varit problem både i Superettan men främst i Allsvenskan i år och vi måste hjälpas åt klubbar emellan, men även ta till experthjälp för att se hur vi kan stävja problemen.

Hur ser du på händelsen med bussen?

– Vad jag förstår var det en stund efter matchen och då är det svårt att kontrollera vad som händer. Vi får utreda vad som inträffat och vem som gjort det, och sedan se vad vi kan göra. Men jag har full tillit till dem som jobbar med vår säkerhet och vi arbetar efter alla manualer.

Matchdelegaten har lämnat in en rapport om händelsen till Svenska Fotbollförbundet. Där finns även uppgifter om att en vakt blivit misshandlad på arenan.

Rapporten kommer härnäst behandlas av ett riksombud. Om det har skett ett brott mot Svff:s regelverk skickas ärendet vidare till disciplinnämnden.

– Då blir det ett bestraffningsärende där vi ska reda ut om Assyriskas arrangemang inte varit tillräckligt betryggande, förklarar Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, som inte vill spekulera i eventuella påföljder.

Under tisdagen ska personer från HBK och supportrar till klubben träffas för att diskutera det inträffade.

Fler lokala sportnyheter hittar du här