Antonsson fick stopp på måltorkan i HBK:s genrep

Sex mållösa HBK-halvlekar – sedan slog han till. Marcus Antonsson chippade elegant in 1-0 mot Elfsborg i allsvenska genrepet på Borås arena och fixade en värdefull seger inför den allsvenska premiären nästa helg.
– Jag har inte varit orolig – vi vet att vi har kvalitet, säger Antonsson.

|

Elfsborg 0

HBK 1

(0-0)

Det har gått några veckor sedan Marcus Antonsson lånades in från svenska mästarlaget Malmö FF.

Mot Elfsborg visade han hur nyttig han kan bli för nykomlingen HBK i Allsvenskan.

Fem minuter in på andra halvlek tryckte anfallaren undan sin bevakning efter en långboll från Andreas Johansson, kom fri och lyfte hur kyligt som helst in 0-1.

Hans första mål sedan han på nytt iklädde sig HBK-dressen.

–Det målet kom lagom inför premiären. Jag har hela tiden sagt att jag sparar målen till serien, men det var skönt att vinna och hålla nollan, tycker Marcus Antonsson.

Boman fick problem med låret

Förutom segern och en rakt igenom bra insats skapade skador lite oro i leden.

Redan efter sex minuter fick Mikael Boman lämna Borås arena.

HBK-anfallaren satt kvar en stund på konstgräset och gick sedan av för egen maskin, men ruskade på huvudet som om att det var slutspelat för dagen.

Så var det också.

Men sjukgymnasten Simon Bakkioui gav lugnande besked efteråt.

– Boman har haft lite besvär med en lårmuskel och det var en säkerhetsåtgärd att plocka av honom. Vi ville inte chansa och låta det bli värre.

I 23:e minuten linkade sedan även fjolårets genombrottsman Emil Tot Wikström av planen och tog sig för knät. Han försökte komma tillbaka, men fick ganska snabbt lämna plats för Simon Lundevall.

Även där tycks det handla om en lindrigt skada.

– Han får ont i knölen under knät och det är vanligt för unga spelare - speciellt då de byter underlag. Emil hade samma bekymmer för åtta veckor sedan, men har sedan kunnat köra tre veckor utan problem. Han får ont, men det är inget allvarligt, konstaterar Bakkioui.

Det blev nog ganska skakigt på bänken när målvakten Malkolm Nilsson Säqvist strax därpå fick en smäll på foten i en duell och fick plåstras om ordentligt innan han reste sig upp och körde vidare.

Elfsborg träffade ribban

Elfsborg började piggt och var snabba i omställningarna. Sånär hade hemmalaget tagit ledningen efter en diagonalfrispark, men Rasmus Alms skott träffade ribbans överkant.

I slutet av första halvlek fick sedan Nilsson Säfqvist göra en bra räddning då Robert Gojani studssköt från nära håll.

Men i övrigt höll HBK ganska jämna steg med topptippade Elfsborg och var framförallt farligt på hörnor i första halvlek.

Efter HBK:s ledningsmål blev det mycket Elfsborg, som skapade flera farligheter framför Nilsson Säfqvist, men HBK-målvakten agerade lugnt och var hela tiden på rätt plats.

Närmast ett kvitteringsmål var Maudo Lamine Jarjué när han nådde högst på en hörna. Nilsson Säfqvist avvärjde dock situationen.

Nära att Antonsson blev tvåmålsskytt

Elfsborg kom av sig när Frederik Holst mitt i den andra halvleken satte en armbåge i ansiktet på Sadat Karim och fick syna sitt andra gula kort för dagen.

Men en man mer på plan tappade hemmalaget lite i offensiven, men gick ändå hårt för ett 1-1-mål och Johan Larsson sköt strax utanför efter en retur med tio minuter kvar.

Men HBK kunde å andra sidan ha punkterat matchen i anfallet efter. Gästerna rullade upp hemmaförsvaret. Simon Lundevall fick på ett skott som tog på målvakten Mathias Lönne Dyngeland innan Christopher Mc Vey räddade på mållinjen.

I slutet var Antonsson nära att bli tvåmålsskytt, men fick ingen riktig träff på Thomas Boakyes fina inlägg.

– Det skottet touchade faktiskt stolpen. Många gånger så går bollen in när man inte får någon riktig träff, men det viktiga var att vi vann. Det har jag inte gjort här så många gånger, säger Antonsson.