Kan än. Stojan Lukic fyller 37 år i december, men ålder är bara en siffra för HBK-målvakten som har hållit nollan i 14 matcher i år. Framgångarna har lockat till sig intresse från andra klubbar och Lukic, här i aktion mot Dalkurd, funderar nu över sin framtid.
Kan än. Stojan Lukic fyller 37 år i december, men ålder är bara en siffra för HBK-målvakten som har hållit nollan i 14 matcher i år. Framgångarna har lockat till sig intresse från andra klubbar och Lukic, här i aktion mot Dalkurd, funderar nu över sin framtid.

Allsvenskt lag jagar Lukic – som jagar nytt rekord

När Stojan Lukic höll nollan borta mot Degerfors tangerade han klubbrekordet. Hans 14 nollor ger dessutom chans till nytt Superettan-rekord – i en säsong som kan bli hans sista i HBK.

ANNONS
|

1988 höll Björn Nordberg 14 nollor på 26 matcher för Halmstads BK i dåvarande division 1.

Efter 2–0-segern borta mot Degerfors i förra veckan tangerade Stojan Lukic det rekordet, fast med två matcher mindre spelade.

– Det är fantastisk faktiskt. Jag är supernöjd, sen är det inte bara min förtjänst. Backlinjen har varit hur stabil som helst. Men 14 nollor är ändå 14 nollor, konstaterar Lukic.

Som känner sig i bättre form – än någonsin.

– Jag är supernöjd med min säsong om jag ska vara ärlig. Jag har inte varit dålig alls. AFC och Frej borta, då underpresterar hela laget, det är väl det enda där man är lite missnöjd med i sin prestation.

ANNONS

– Men jag vet inte om jag har varit bättre själv, faktiskt. Det har känts fantastiskt bra. Jag tycker att jag har visat att jag håller en hög nivå.

Och det på ålderns höst. Lukic har hunnit bli 36 år (fyller 37 i december).

– Det här med ålder, det är bara en siffra. Skulle man kolla fystester, så tror jag att jag ligger i topp och jag är äldst.

Med sina 14 nollor har Lukic nu chans att även nå Fredrik Perssons makalösa Superettan-rekord från 2006. Trelleborgsmålvakten höll då nollan 17 gånger, och då missade han ändå en match.

– Det är sjukt. Den är jävligt tuff alltså, men kommer jag upp i 15 nollor så är jag jävligt nöjd. Då blir det varannan match. Sen är väl nollorna egentligen är skitsamma, det viktiga är att vi går upp.

Fem omgångar återstår och på söndag väntar Syrianska på Södertälje Fotbollsarena.

– Vi har ett riktig tufft schema med både AFC och Sirius kvar. Men alla riktigt tuffa och vi har kniven på strupen hela tiden. Det blir som en VM-final nu på söndag, sen är det ny VM-final matchen efter.

Det fanns ett tag frågetecken för om Lukic skulle kunna spela på söndag efter att målvakten i slutet av matchen mot Assyriska dragit på sig en kraftig blödning i den sneda magmuskeln.

ANNONS

– Det är som en kraftig lårkaka, fast i magen. Men i dag känns faktiskt helt okej och det ska mer till för att jag inte ska spela, säger Lukic som bara delvis deltog på torsdagens träning men ska träna för fullt under lördagen.

Efter säsongen går Lukic kontrakt med HBK ut. En förlängning är långt ifrån klar.

– Jag kommer att spela vidare. Sen får vi se vart det blir.

– Jag trivs bra i HBK och vi vet vart vi har varandra, men det är tystnad från deras håll, säger Lukic som just nu värderar alternativ.

– Det kommer hända någonting snart och det finns aktuella alternativ från både Allsvenskan och Superettan.

Tränare Janne Jönsson håller, efter att klubbchef Fredrik Andersson nyligen lämnat sin post, i förhandlingarna.

– Det är en dialog igång, vi behöver värdera det. Men vi har två målvakter till att värdera i Isak (Pettersson) och Malkolm (Nilsson), säger Jönsson.

Fakta: Flest hållna nollor i Superettan

17: Fredrik Persson, Trelleborgs FF, 2006.

15: Joakim Wulff, Varbergs Bois, 2015, Mattias Asper, Mjällby AIF, 2009.

14: Stojan Lukic, HBK, 2016 (pågående), Alex Horwath, Ljungskile, 2014, Otto Martler, Falkenbergs FF, 2013, Tommy Naurin, 2011, Mattias Hugosson, Gefle IF, 2004.

InförSyrianska-HBK

Södertälje Fotbollsarena söndag kl 15.00

Senaste nytt

HBK: ”Monsterveckan” med tre matcher på sju dagar är över. Två segrar, ett kryss och bibehållen andra plats i tabellen blev facit för HBK som nu hunnit ladda batterierna igen.

Laget hade ledigt under fredagen, men torsdagens träning tydde på fortsatt förtroende för den elva som startade mot Åssyriska (2–2). Stojan Lukic fick en blödning i matchen senast (se artikel bredvid) och Rebin Asaad fick på träning oturligt smaka på Alexander Ruud Tveters armbåge, med blodvite som följd. Dock inget som ska stoppa honom från spel.

Syrianska: På de sju senaste matcherna (fyra vinster) har Södertäljelaget tagit nästan lika många poäng (12 av 25) som på sina 18 första. Senast slog man Ängelholm med 1–0, efter hela 19–3 i avslut. Mot HBK saknas dock lagets assistspecialist Viktor Wernersson (avstängd) samt knäskadade duon Louay Chanko och Igor Santos Koppe.

Lagen

HBK (preliminärt): Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Mathisen, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Rebin Asaad, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter.

Avbytare: Isak Pettersson (mv), Marcus Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson, Gabriel Gudmundsson, Jonathan Svedberg, Antonio Rojas.

Syrianska (prel): Dejan Garaca - Samuel Akintioye, Alexander Michel, Mattias Liljestrand, Filip Korkes - Anmar Al Mubaraki, Charbel Georges, Suddess Chimankpa Nwosu, Heradi Rashidi - Mattias Mete - Yoann Arquin.

Tränarsnack

Jan Jönsson, HBK: – Det har varit viktigt med vilan efter den tajta veckan senast. Men vi ska tåla en sådan vecka, och nu har vi vågat trycka på med träningen igen.

– Vi behöver topprestera där uppe, men det har vi gjort tidigare (log Assyriska). Syrianska är bra, och har kommit starkare på slutet.

Kleber Sarenpää, Syiranska: – Halmstad kommer straffa oss om vi gör misstag så vi måste vara oerhört noggranna och ta vara på våra chanser. Men vi är på väg och gör det bättre och bättre.

HP:s poängjakt

Alexander Ruud Tveter 25

Sead Haksabanovic 24

Fredrik Liverstam 20

Stojan Lukic 18

Fredrik Olsson 16

Marcus Mathisen 14

Alexander Henningsson 12

Kommande matcher

Lördag: Åtvidaberg-Dalkurd.

Söndag: Ängelholm-Frej, Ljungskile–Värnamo, Trelleborg-Sirius.

Måndag: Örgryte-Athletic United, Degerfors-Gais.

Tisdag: Varberg-Assyriska.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Söndagens tablå:

Kl. 13.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 14.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS