Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
HBK-jubel. Men dessvärre blev glädjen efter Nikolai Alhos 1–0-mål kortvarig när Elfsborg kvitterade bara fyra minuter senare.

Alho både nöjd och missnöjd efter sitt första HBK-mål

Halmstads BK kryssade under lördagen mot Elfsborg i omstarten på Örjans vall. Och det var sannerligen ingen räddad poäng. HBK gick länge för seger och var klart närmast tre poäng i Halmstad.

– Jag är inte glad över resultatet. Vi är i botten av tabellen och behöver vinna matcher. Alla i laget vill stanna i Allsvenskan. Det finns inget annat, säger HBK-målskytten Nikolai Alho. 

Men det fanns mycket annat trevligt att ta med sig från den soliga kvällen på Örjans vall. Halmstad inledde visserligen trevande, då laget inte verkade vant vid det nya spelsystemet, där ytterbackarna följde med upp mer i offensiven. Elfsborg-yttern Daniel Gustavsson utnyttjade det genom en kontring längs kanten och passning i sidled till Issam Jebali framför mål, som fick se Isak Pettersson göra en jätteräddning på skott från nära håll.

Men det blev bättre. Och när nye chefstränaren Igor Krulj summerade första halvlek i omklädningsrummet, så var Halmstad klart med i matchen med stort bollinnehav och flera initiativ framåt. 

– Vi var tuffa i defensiven. Vi vann tillbaka bollen snabbt och höll i bollen mycket, vilket gjorde att Elfsborg blev frustrerat, säger Alho.

För HBK växte i andra halvlek in ytterligare i matchen. Nikolai Alho och Sead Haksabanovic löpte mer och med bättre tajming i omställningsspelet, vilket genererade fler målchanser. Närmast var Fredrik Olsson med ett skott i utsidan av stolpen efter fint förarbete av Haksabanovic på vänsterkanten. 

– Vi började skapa målchanser genom att vi var aggressiva och vann tillbaka bollen. Vi sprang mer än tidigare under säsongen och med mer energi. Jag är dessutom van vid att spela så, då jag spelat så i Helsingfors, berättar Alho. 

Och till slut kom målet. Haksabanovic vann en duell några meter in på egen planhalva efter hörna och avancerade framåt. Han spelade vidare till Fredrik Olsson, som skickade vidare en smörpass i djupled till Alho, som läckert smekte in bollen i mål till 1-0. 

– Det var mitt första mål i Allsvenskan, så jag är glad över det, men jag hade önskat att vi inte släppte in ett mål direkt efteråt.  Det är en lagmatch. Jag bryr mig inte om mitt mål om vi inte vinner matchen. 

För HBK fick sin vana trogen inte fira länge. Elfsborg tog fyra minuter senare vara på att Jesper Westerberg gick bort sig utanför straffområdet. Per Frick spelade fram Simon Lundevall i den öppna ytan i straffområdet, som därefter lite för enkelt rullade in bollen mellan Petterssons ben till 1-1. 

Igor Krulj svarade med att byta ut Alho, som fick kramp i båda benen, och satte i stället in Kosuke Kinoshita, samtidigt som Gabriel Gudmundsson ersatte Fredrik Olsson. Det gav nya friska ben och flera farliga målchanser. Gudmundsson hade två fina skott utifrån, men fick inte fira ett avgörande mål. 

– Jag försökte bara komma in med fart och energi för att lyfta laget så mycket som möjligt i det läget. Det kändes okej, men jag missade lite för mycket, medger Gudmundsson.

HBK backade under de sista tio minuterna hem, vilket åter släppte in Elfsborg i matchen. Issam Jebali sköt utifrån, men prickade i likhet med Olsson stolpen. Mer än så blev det inte. En poäng och ett litet steg närmare säker mark, då Sundsvall förlorade mot Sirius. 

– Det känns ändå surt. Vi hade kunnat få in ett mål till och avsluta matchen med tre poäng, men jag tyckte ändå att de såg bra ut, säger Gudmundsson. 

– Det viktigaste är att vi tror på det. Vi tror på Igors ideologi och kommer jobba vidare lika hårt, säger Alho.

Fler lokala sportnyheter hittar du här