Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Poängspelare. Är Henrik Ojamaa vad HBK söker? Här i en landskamp med Estland mot Norge.

A-landslagsspelare på gång till HBK

Han har gjort 27 A-landskamper för Estland och har de senaste åren spelat för Motherwell, Legia Warszawa, Dundee FC och nu senast Go Ahead Eagles i den holländska högstaligan. Nu kan HP-sporten avslöja att Halmstads BK kan bli nästa klubbadress för den 26-årige Henrik Ojamaa.

– Vi fick ett tips som vi nu vill syna närmare. Därför kommer Henrik hit för att vi ska kunna studera honom på plats, säger HBK:s manager Janne Jönsson som senare mötte upp estländaren.

Det är en välmeriterad spelare som nu är på plats – användbar både som yttermittfältare till höger och vänster eller som forward.

– Ja, en etablerad pjäs och poängspelare – den typen som vi letar efter. Han är explosiv med en bra passningsfot, vilket statistiken också vittnar om, konstaterar Janne.

Jodå, 12 mål och 24 assist på 60 matcher från start för Motherwell i skotska Premier League och två mål och åtta assist på 33 matcher i Legia Warszawa förstärker den bilden.

Sedan 2011 har den 26-årige Ojamaa, förutom ett kortare lån till Swindon, varit i de europeiska högstaligorna. Först i Motherwell och sedan i Legia Warszawa, norska Sarpsborg, österrikiska FC Wacker, skotska Dundee United och senast i holländska Go Ahead Eagles.

Men efter 13 klubbar(!) på tio säsonger varav fem som lån och de längsta sammanhållande sejourerna 18 (Motherwell) respektive 13 månader (Legia Warszawa) behöver Ojamaa få kontinuitet i sitt spelande.

– Vi har förstås koll på det, men det handlar ju om vad han ska leverera nu och där tror jag det finns mer att hämta. För jag har också pratat med Magnus Pehrson som väl känner till honom efter sin tid som förbundskapten för Estland och han hade bara gott att säga, påpekar Jönsson.

Henrik Ojamaa har också kontrakt med den holländska klubben till och med den 30 juni 2018, men Go Ahead Eagles ska i så fall vara villig att släppa honom.

– Det kan både bli tal om lån eller en riktig övergång, men så långt har vi naturligtvis inte kommit ännu. Först vill vi titta närmare på honom, poängterar HBK-managern.

För trots att han är såpass etablerad, förutom 27 A-landskamper även 3 U21 (tre mål) och 13 U19-landskamper (två mål) och 8 Europa League-matcher, så väljer HBK att först vara här för träning veckan ut.

– Ja, men det handlar mer om att vi ska bekanta oss med varandra. Han får lära känna klubben och stan och vi kan se att han förhoppningsvis är vad vi söker, förklarar Janne.

Då är han mer tveksam vad gäller drömvärvningen Emir Kujovic, där kontakt nu är tagen.

– Ja, vi har ännu inte fått något nej av Emir, men känslan är ändå att han helst vill bli kvar utomlands. Men skulle han flytta hem vill vi vara med i diskussionen, det vet han.

Spekulationerna har också börjat gå kring Alexander Henningsson som under våren har fått lite speltid. En utlåning kan, enligt vad HP-sporten erfar, vara aktuell, men det hänger också på Sead Haksabanovics vara eller icke vara kvar i höst. Att ”Henning” inte spelade U21-matchen mot Kalmar FF berodde dock på en förkylning.

Fler lokala sportnyheter hittar du här