Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

882 dagar efter avskedet är HBK-kaptenen tillbaka: ”Kämpat för”

882 dagar efter avskedet i IFK Norrköping springer Andreas Johansson ut till sin 16:e allsvenska säsong.
För en spelare som fått tiden att stå still börjar det passande nog där han slutade – mot BK Häcken.
– Det är bra att möta de så kallade topplagen i början för då vet de inte var de har oss heller, säger HBK-kaptenen och ler.

370 allsvenska matcher, över 30 000 matchminuter på en allsvensk fotbollsplan och nästan 7000 dagar efter den allsvenska debuten mot Örgryte den 2 maj 2002 kliver Andreas Johansson in i sin 16:e allsvenska säsong på söndag när HBK-kaptenen leder sitt lag mot BK Häcken.

– Men jag tror aldrig att jag har mött Häcken i en premiär så det ska bli skoj. Det här är ju något vi och jag har kämpat för i två år så nu ska vi ut och göra det bästa vi kan, säger Andreas Johansson som återvände till HBK 2019.

Är det alltid samma känsla inför en premiär?

– Både ja och nej. Självklart är det kul att det drar igång, men förr gick man och tänkte på det än mer. Premiären var viktigast av allt och man såg kanske inte helheten av 30 omgångar. Man ville bara in i premiärelvan för då trodde man att man skulle vara fast där för resten av säsongen, men så är det ju inte.

– Förr var man mer pirrig och nervös. Nu är man mer avslappnad.

Tillbaka i Allsvenskan efter 882 dagar

Andreas Johansson har hunnit bli 39 år och njuter till fullo av att fortfarande få syssla med sin hobby på heltid.

Likaså av att vara tillbaka i Allsvenskan 882 dagar efter att han lämnade den högsta serien som en vinnare i sin sista match med IFK Norrköping.

– Det var borta mot Häcken. Jag kan säga att jag tror att jag har enbart vinster på Bravida arena, men nu är det ju hemmaplan, säger han snabbt.

Förhoppningen när han flyttade hem till Halmstad och HBK var att han och klubben skulle vara tillbaka i Allsvenskan ett år senare.

Det tog tre, men med Andreas Johansson ser det ofta ut som att tiden stått still ändå.

– Ja, det är bra beskrivet. Hoppar man tillbaka fem år i tiden började man prata om att jag skulle fylla 34, sedan 35 och 36 och att det var slut, men jag känner mig likadan då som nu, säger Ante G och beskriver vad rutinen i stället ger honom.

– Jag känner igen mig i väldigt många situationer som uppstår därute. Jag känner ingen stress när situationerna uppstår utan känner av känslan därute och innan bollen kommer så vet jag rätt så exakt var min omgivning är, både medspelare och motspelare och vad man ska försöka. Stressar man upp sig blir det bara felbeslut. Samtidigt som jag vet var omgivningen är så när jag väl levererar passningen försöker jag ha två alternativ vad jag ska göra och försöker ta ett så sent beslut som möjligt för jag vill gärna se vad motståndaren gör innan jag gör mitt val.

Viktigt att leva i nuet: ”Måste börja i rätt ände”

I HBK har man pratat mycket om vikten av lagsammanhållning inför utmaningarna som väntar som nykomling i Allsvenskan.

– Förra året vann vi väldigt mycket och höll nollan väldigt mycket så det blir en prövning för förmodligen kommer vi inte ta lika mycket poäng. Gör vi det är det jättebra för då blir det SM-guld, men det kommer vi inte göra och det är i motgångar som gruppen och laget prövas. Det kommer bli intressant. Jag tror och hoppas att vi är redo och jag tycker Magnus (Haglund) är väldigt tydlig i sitt sätt där med den erfarenhet vi har i ledarstaben.

Själv poängterar han även vikten av att leva i nuet och inte svepas med av förhandstips och eller blicka för långt fram.

– Om vi bara backar ett par år till 2019, mitt första år här, då låg vi näst sist ett tag och ett par matcher senare hade vi tvåsiffriga poäng upp till Varberg som ledde överlägset. Då var det vissa som fortfarande sa ”tror du vi klarar det?”. Då är vi snett på det. Vi kan inte vara därborta. Du måste börja i rätt ände. Det var det som blev så bra när Magnus kom in, då försvann det och sedan har han jobbat på på det viset och det är jätteviktigt.

LÄS MER: Han blir största utropstecknet i årets HBK

Ante börjar gärna med topplag direkt

Därför vill han inte heller sia om det kan bli ett år till efter detta – även om han på Simon Bakkiouis direktiv äter mer protein för att underlätta om det skulle bli så.

För i nuet handlar det först och främst om lördagens träning och därefter söndagens allsvenska premiär.

Är det en fördel att börja med en av guldkandidaterna på hemmaplan?

– Det är jättebra. Det är som jag alltid säger, när serien börjar har alla egentligen lika bra självförtroende för alla står på noll. Det är bra att få spela på hemmaplan på gräs med som jag tror och hoppas gynnar oss. Men jag tycker bara det är bra att möta de så kallade topplagen i början för då vet de inte var de har oss heller.

Rutinen har talat.

Halmstads BK–BK Häcken, Örjans vall, söndag kl. 15.00

Laget

Preliminär startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall – Mikael Boman, Marcus Antonsson.

Omgångens matcher

Lördag: Malmö FF–Hammarby, Örebro–IFK Göteborg.

Söndag: Mjällby–Varberg, Elfsborg–Djurgården, IFK Norrköping–Sirius.

Måndag: Kalmar FF–Östersund, AIK–Degerfors.

Följ matchen med HP

Hallandsposten direktrapporterar från HBK:s premiär på söndag med start kl. 14.45.

LÄS MER: HBK-kvartetten om rötterna i Ghana: ”Inte alla med den bakgrunden når den här nivån”

LÄS MER: HBK:s elddop i premiären – ställs mot guldkandidat: ”Vi gillar utmaningar”

Fler lokala sportnyheter hittar du här