Övertidsmål blåste HBK på trendbrottet

Halmstads BK var minuter från första segern sedan premiären. Men ett nytt omdiskuterat baklängesmål – den här gången på tilläggstid – betydde ”bara” 1–1 mot Mjällby.
– Det är jättesolklar frispark när Sadat blir nedriven, anser HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Allsvenskan

HBK 1

Mjällby 1

(1–0)

Marcus Antonsson gav HBK ledningen på straffspark i första halvlek och Malkolm Nilsson Säfqvist såg ut att säkra en välbehövlig hemmaseger när han räddade en Mjällbystraff i 89:e minuten.

Men Mjällby fortsatte att trycka på – och fick till slut utdelning med matchuret två och en halv minut in på de fem minuter som domaren Mohammed Al-Hakim hade lagt till.

Det var blekingarnas ende målskytt i år, Jacob Bergström, som forcerade in 1–1-bollen efter en tilltrasslad situation framför Malkolm Nilsson Säfqvist.

Men HBK-lägret ville haft frispark för ruff på Sadat Karim innan bollen nådde fram till Bergström.

ANNONS

– Det är en slumpboll som kommer in och så ska Sadat upp i en duell och blir neddragen. Sedan blir det kalabalik och jag får inte grepp om bollen. Sedan får Bergström en jävla snedträff och den sitter stolpe in, säger Malkolm Nilsson Säfqvist.

”Måste lösa det själva”

Det är tredje gången på de fyra senaste matcherna som HBK tappar en 1–0-ledning till oavgjort eller förlust.

Samtidigt fortsätter domsluten att gå emot de blåsvarta. Nilsson Säfqvist vill dock inte använda det som en ursäkt.

– Vi har haft några sådana situationer i år som har gått emot oss, men vi måste lösa det själva också. De sätter alldeles för hårt tryck mot oss och jag tycker att de skapar lite för mycket för att vi ska vara nöjda. Vi får vara självkritiska och se vad vi kan göra bättre nästa gång, säger han.

Mjällby kom ut med ett mer offensivt balanserat lag i andra halvlek och var nära att kvittera direkt efter omstarten, men HBK-backen Edvin Kurtulus rensade undan Jacob Bergströms nick efter hörna på mållinjen.

Räddade straff

Därefter fick Malkolm Nilsson Säfqvist visa sig på styva linan med parader på vassa närskott från Kadir Hodzic och Mamudu Moro innan samme Moro vältes omkull av Joseph Baffo och Mjällby fick straff i slutminuterna.

ANNONS

Lagkaptenen David Löfquist slog den – men Nilsson Säfqvist räddade.

– Det är bra förberedelser som vanligt. Sedan handlar det om att försöka läsa av vad Löfquist vill lägga den och så får jag den med benet och kan lyfta den över. Det är skönt – men det hade varit ännu skönare om det hade gett oss tre poäng, suckar HBK-målvakten.

Därför gick Boman ut

Sadat Karim byttes in i HBK-anfallet inför andra halvlek i stället för Mikael Boman.

– (Boman) hade en tung första halvlek och var kraftlös i dag. Han hade också en otacksam uppgift och fick jobba väldigt hårt, men det kändes som att det var läge att sätta in en piggare spelare, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

Mikael Boman själv förnekar att det var någon skada som låg bakom det tidiga bytet.

– Magnus tyckte att han ville göra ett byte så det var inget mer med det, säger han.

Han sade att du var ”kraftlös”?

– Ja, han tyckte det och det får man acceptera bara. Det var varmt och jag tycker ändå att jag kämpade på bra, men han tyckte det.

TV: Magnus Haglund och Malkolm Nilsson Säfqvist om matchen:

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Emil Tot Wikström (Erik Ahlstrand, 86) – Mikael Boman (Sadat Karim, 46, Marcus Antonsson.

LÄS MER:MATCHDAGS: Haglund vill se ett effektivare HBK mot Mjällby

LÄS MER:Liverapportering: HBK–Mjällby

ANNONS