Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
A-lagskontrakt. Gabriel Gudmundsson (i mitten) är en av sju ungdomsspelare i Halmstads BK som i sommar har skrivit kontrakt med A-laget.

HBK skriver kontrakt med sju ungdomar

Halmstads BK tillämpar gammalt framgångsrecept. Klubben gick i går ut med att sju tonåringar skrivit kontrakt med klubben i sommar. De utgör en lokal kärna som i framtiden ska ge bollklubben framgång.

Halmstads BK tillämpar gammalt framgångsrecept. Laget gick i går ut med att sju tonåringar skrivit kontrakt med klubben i sommar. De ska utgöra en lokal kärna som i framtiden ska ge laget framgång.

– Det är väldigt roligt. Vi får gå tillbaka till slutet av 1980- och början av 90-talet för att hitta så många som kommit upp samtidigt. Då var det bland annat Alexandersson (Niclas), Gudmundsson (Niklas) och jag som kom upp. Det lade grunden för när vi sedan gick framåt. Vi hoppas på något liknande nu, säger HBK:s klubbchef Fredrik "Fidde" Andersson.

HBK har i vår släppt fram flertalet ungdomsspelare i Superettan. Alexander Arvidsson, Gabriel Gudmundsson, Jonathan Svedberg och Rasmus Wiedesheim-Paul har alla fått speltid. I går blev belöningen offentlig. De redan namngivna tonåringarna får, tillsammans med Ardian Berisha, Adrian Hallsö och David Struski Persson, kontrakt med klubben. Det är inte bara ett fint besked för spelarna - även för klubbens ungdomsverksamhet. 

– Jag tycker att det är ett utmärkt kvitto för att vår akademi är bra. Vi har haft en bra ungdomsverksamhet i många år, men nu har vi bättre utbildade ledare. Vi börjar från fotbollsskolan och uppåt till akademilagen. Johan Bergström och Michael Svensson gör ett fantastiskt jobb, säger klubbchefen och fortsätter:

– Det är förstås även ett kvitto för arbetet i alla andra lokala föreningar, då många av spelarna tagit sina första steg i andra klubbar. Det är positivt att vi har ett bra samarbete med dem. 

Det kan dessutom bli fler nya, unga ansikten i A-lagssammanhang framöver. HBK har erbjudit ytterligare två ungdomsspelare kontrakt.

– Det kan bli fler i sommar. Vi har ytterligare två som funderar över kontrakt som vi också hoppas ska skriva på. Det ingår inte i något transferfönster. Det fungerar även under hösten, säger Fredrik Andersson. 

Tonåringarna har inte skrivit kontrakt för att enbart se och lära. Det kan bli en hel del speltid framöver för många av dem. 

– Vi tror mycket på det här. Det är inga tomma ord. En del har redan fått hoppa in och starta med A-laget, vilket det kan bli mer av framöver. Jag låter inte dem spela för att det är ungt och trevligt. Vi jagar trepoängare för fulla muggar, säger HBK-tränaren Janne Jönsson.

Samtidigt kommer inte alla spelare få lika mycket speltid direkt. Det tar tid att vänja sig vid en ny nivå.

– Det är väldigt individuellt. Jag tror att det är viktigt att understryka att det kan gå snabbt, men även ta tid. En del tar ett par steg framåt för att sedan ta något steg tillbaka. Det går dock snabbare för många än vad det gjorde för ett par år sedan, säger tränaren.

Kanske blir någon av tonåringarna avgörande i den stundande toppstriden i Superettan.

– Det ser ljust ut för framtiden, men vi har ett A-lag som ska komma upp i Allsvenskan också, säger Fredrik Andersson.

Fler lokala sportnyheter hittar du här