Anel Rashkaj i matchen mot Espanyols B-lag på HBK.s träningsläger i Spanien 2010. Så mycket mer blev det aldrig av samarbetet med den spanska storklubben.
Anel Rashkaj i matchen mot Espanyols B-lag på HBK.s träningsläger i Spanien 2010. Så mycket mer blev det aldrig av samarbetet med den spanska storklubben.

HBK:s samarbete med jättarna – både luftslott och pyspunka

Den 14 december 2018 presenterade Halmstads BK stolt sitt samarbete med Nordens största klubb, FC Köpenhamn. På bilden poserade HBK:s klubbchef Tony Karlsson och tränare Igor Krulj med två i FCK:s ledning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var då, det.

Med Magnus Haglunds entré som HBK-manager blev vägvalet ett helt annat och nu bryts det alltså helt.

Eller som han själv uttrycker det:

– Alla sådana samarbeten spricker i längden eftersom behoven och villkoren ständigt förändras.

HBK var en av nio akademier som tilldelades fem stjärnor – den enda från Superettan i fjol – och som fortsätter att producera och leverera spelare till A-truppen, där tolv av årets 21 spelare kommer från de egna leden.

Samtidigt blir ännu fler spelare ”över” från varje årskull, där vissa har stått på gränsen till A-truppen utan att ta det sista klivet. Oliver och lillebror Elliot Hintsa valde i stället Falkenbergs FF och Isac Harrysson provspel i samma klubb. Jacob Olsson gick till Ängelholms FF. Gabriel Wallentin blev utlånad till Skövde AIK och U19-talangen Mohammad Alshalkadi skrev på för Tvååker.

ANNONS

Jag kan tycka att nykomlingen i Superettan, IFK Värnamo hade varit en lämpligare partner att placera spelare som man kanske ville behålla, dels sett till nivån, dels sett till Jonas Therns tidigare koppling till HBK och dennes förmåga att utveckla unga talanger.

Men nu är alla samarbetsavtal alltså brutna.

Början till slutet på FCK-samarbetet var, har jag förstått, när danskarna så sent som i fjol ville placera en yttermittfältare i HBK, men då fick ett avvisande svar.

Och just yttermittfältare var väl knappast något problem i HBK då. Tvärtom kunde en FCK-spelare på den positionen ha kunnat stoppa eller bromsat upp utvecklingen och genombrotten som vi nu fick se från Samuel Kroon och Emil Tot Wikström.

Jag kan förstå att lockelsen att genom samarbete med storklubbarna göra ”oåtkomliga”spelare åtkomliga.

Så var det med FCK:s ivorianska jättelöfte Aboubakar Keita som i dag, 23 år gammal, spelar i belgiska OH Leuven. Och så var det med Azrack Mahamat. Azrack vem...?

Jo, men visst kommer ni väl ihåg Tchad-liraren som blev det första (och enda) lånet när samarbetet med den spanska storklubben Espanyol presenterades 2009? Eller inte.

Något större avtryck satte han ju aldrig i HBK – likväl tog han en plats i Espanyols La Liga-lag året därpå!

ANNONS

- Det är revolutionerande – ett nytt sätt att jobba på. Och eftersom det är vi som väljer bland de spelare som Espanyol förklarar är tillgängliga har vi ju inget att förlora, sa den dåvarande tränaren och nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson.

Fast så mycket mer bevänt med samarbetet blev det inte. Ett träningsläger, Espanyols klubbmärke i ena hörnet på HBK:s hemsida,. inte en spelare som HBK ville ha då Espanyols andralag var indraget i bottenstriden, ett nej från HBK till brassen Tai och ett nej till HBK från Pedraza och Juanio som vägrade komma och i stället löste sina kontrakt med Espanyol.

Förutsättningen för att ett samarbete ska fungera är förstås att det sker på lika villkor med en win-win-situation för båda klubbarna. Så med ett luftslott till samarbete och ett med pyspunka bakom sig för HBK:s del kanske Magnus Haglund ändå har rätt – att det är bättre att sköta sig helt själv.

ANNONS