HBK:s ”galna” målsnitt – fortsätt att bygga där!

Ett mål på omställningsspel, ett drömmål mot uppställt försvar, ett mål efter hörna och ett på straff orsakad av en individuell prestation. Fyra mål på en halvlek i träningsderbyt mot fjolårets allsvenska Falkenbergs FF. Och alla på olika sätt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

|

Lägg därtill 3–1-matchen mot IFK Värnamo, 27 på de nio sista matcherna i Superettan samt 5–1 mot Hässleholms IF i cupen och med ett snitt på mer än tre mål per match(!) i de tolv senaste lär HBK:s manager Magnus Haglund i alla fall inte drömma mardrömmar om anfallsspelet.

Och då snackar vi om, HBK, försvarsstarka HBK som i fjol släppte in blott 18 mål på 30 matcher och höll nollan i 19!

– Vi ser väldigt farliga ut när vi kommer in på den sista tredjedelen där vi, förutom målen, skapar ett antal farliga chanser. Vi har under hösten utvecklat vårt anfallsspel mot etablerat försvar och även vässat vårt kontringsspel – delar som vi nu bygger vidare på, konstaterade Haglund efter den övertygande 4–2-segern mot FFF i den gnistrande kylan på Vinåvallens konstgräs i Vinberg.

Okej, det var FFF:s första träningsmatch för året – ett FFF där tränaren Hasse Eklund till skillnad från sin kollega i HBK har tvingats bygga nytt med många spelare in och ännu fler ut.

Samtidigt var det bara HBK:s andra för året och sett till det höll delar av den första halvleken förvånansvärt hög kvalitet.

– Jo, många bitar är ju redan på plats tack vare kontinuiteten så utgångsläget är ju bättre, vi har fått fortsätta bygga från en högre nivå, förklarade Magnus.

Med sin speed var kantlöparna Samuel Kroon och Emil Tot Wikström ständiga hot mot FFF-försvaret och kommer så att vara även när det väntar allsvenskt motstånd.

Och senhöstens glödheta anfallspar Sadat Karim och Mikael Boman visade konserverad form när det vassaste alternativet, Alhassan ”Crespo” Kamara, var kvar hemma på grund av sjukdom. Och då inte minst Boman med ovanligt tidigt mål på säsongen och därtill flera vassa lägen medan Karim slet hårt, men kunde ha kommit till fler avslut.

Det kom däremot Erik Ahlstrand till som med sitt drömmål till 2–1 visade vad han och borde göra oftare; skjuta!

Ahlstrand bildade ihop med Dusan Djuric centralt mittfältspar när Jonathan Svedberg nu är långtidsskadad och Joel Allansson vilade sin hälsena och visade att han på allvar är redo att ta upp kampen om en plats i startelvan centralt.

Några bolltapp, javisst, som FFF kunde ha utnyttjat bättre, men också många fina aktioner, där det är lätt att glömma bort att han faktiskt fortfarande bara är 19 år.

Ghananen Phil Ofuso-Ayeh – som efteråt själv var förtegen – fick en halvlek som högerback och med tanke på att det var hans första match på nästan två år var det fullt godkänd, där han spelade klokt och riskminimerade med några fina inlägg.

– Han sattes väl inte på några svårare prov, men var stabil atletisk och visade klokhet. Men 45 minuter är förstås för lite underlag så vi tar beslut senare, klargjorde Haglund.

Tolfte raka segern. Inte sedan den 3 oktober (Jönköping Södra) har HBK:arna gått av planen utan vinst. Det är med den vinnarkulturen i ryggen, ”vi snackar mycket om det”, som laget åker norrut för mötet med IFK Göteborg på fredag.

– Det blir en riktigt bra värdemätare. Inte minst med tanke på att Blåvitt tydligen ska tillhöra den övre halvan av Allsvenskan i år.

Tyckte jag mig höra ett stänk av ironi där, Magnus?

TV: Se höjdpunkterna från matchen: