Dusan Djuric jublar efter sitt 1-0-mål borta mot Örgryte.
Dusan Djuric jublar efter sitt 1-0-mål borta mot Örgryte. Bild: MICHAEL ERICHSEN

HBK såg ut som det många tippat - ett lag för toppen

Dusan Djuric satte tonen och Rasmus Wiedesheim-Paul var skyttekungahet. HBK bjöd på 90 minuter av individuell skicklighet och kollektiv svett mot Örgryte när man såg ut som det många trott på förhand. Ett lag för toppen.

|

Mycket kan hända på en vecka.

Fadäsen i premiären mot Trelleborgs FF lämnade HBK med fler frågetecken än poäng.

Men det var ett helt annat HBK som klev ut på Gamla Ullevi, där man blev bortblåsta på 30 minuter i fjol i samma möte.

Farten som saknades i premiären var tillbaka, aggressiviteten och presspelet som HBK ska ha som adelsmärke såg ut som det gjorde innan coronapandemin lamslog världen.

Och på mittfältet tog en 35-åring hand om taktpinnen på sin gamla hemmaplan.

Jag vill påstå att när Dusan Djuric är på spelhumör är han inte bara helt oumbärlig för detta HBK. Han är också oersättlig.

Mot ÖIS gjorde Djuric lite som han ville första halvtimmen och när Djuric är bra är HBK nästan alltid väldigt bra.

Det tog fem minuter – sedan prickade Djuric Fredrik Anderssons högra kryss.

Vackert var det förstås – och frågan är om Dusan Djuric ens kan göra ett ”fult” mål?

Jag tvivlar nästan.

Wiedesheim-Pauls mål osade klass

Djurics mål var den perfekta starten för ett HBK som behövde få känna att man kan göra mål efter att ha kört fast offensivt i premiären – och la grunden för 3–0-segern.

När Djuric mattades efter drygt 30 minuter var det i stället kollektivet HBK som visade upp sig från sin bästa sida.

Magnus Haglund hann knappt ropa ut ”Nu startar vi om matchen” när Örgryte började komma ta över mer av spelet innan HBK tog ett par kliv framåt igen och gjorde 2–0.

Samuel Kroon stod för assisten, men Rasmus Wiedesheim-Pauls mål osade klass. Med ryggen mot mål nickstyrde han in bollen i bortre krysset.

Om HBK:s skyttekung hade en tung dag på jobbet i premiären var han lika stekhet mot Örgryte som han var i fjol när det inte gick att stoppa honom.

Det kunde blivit både två och tre mål för ”RWP”.

I andra halvlek var han bara centimetrar från att på nästan identiskt vis skruva in bollen i bortre hörnet.

Kan lossna för Tot Wikström

Men den här kvällen kunde Magnus Haglund och HBK-truppen glädja sig åt så mycket annat.

Defensivt, där Andreas Johansson och Joseph Baffo såg ut att ha spelat ihop i flera år, stängde man igen i stort sett helt trots att Örgryte tryckte på i andra halvlek.

Offensivt fick Emil Tot Wikström göra både sitt första mål och assist och visade att Magnus Haglund gjorde rätt som gav honom en ny chans efter premiären. Tot Wikström har ofta varit väldigt bra på träning, men haft svårare att få ut det i match. Det finns saker att jobba vidare på, men en sån här match kan göra att det lossnar på allvar för den snabbe yttern.

Och på topp var Mikael Boman en ständig referenspunkt när HBK behövde andas.

Säsongen är två matcher och en vecka gammal och det har aldrig delats ut allsvenska platser i juni.

Men skillnaden mellan noll poäng och tre poäng inför fortsättningen mot Jönköping på lördag och Brage efter det är stor.

Och kan HBK fortsätta spela som på Gamla Ullevi ser man onekligen ut att vara det många trott på förhand.