Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

HBK-profilen fick se Elitloppet på hemmaplan

HBK-veteranen Tomas Stierna brukar vara på plats på Solvalla när Elitloppet avgörs, men den här gången fick han följa tävlingen hemma i tv-soffan tillsammans med travkompisen Tony ”Läsken” Karlsson.

– Det är klart att det är tråkigt att det inte får komma in någon publik, men samtidigt är det inte fel att sitta här vid tv:n – de åren man inte har varit på Solvalla ser man mycket mer, säger Tomas Stierna.

Tony ”Läsken” Karlsson nickar instämmande, men tycker det är ledsamt att inte vara i Stockholm under Elitloppshelgen.

– Vi får ta det som det är, men det känns trist att inte kunna springa runt på Ströget och prata med folk. Varje år träffar vi folk som vi känner på samma ställe. Det är klart att man blir nostalgisk när man tänker tillbaka.

Tomas och ”Läsken” har blivit kompisar via travet, men brukar ändå åka upp var för sig med andra vänner.

Den här gången valde de att spela tillsammans och följa Elitloppet från Tomas hem i Gullbrandstorp.

– Jag har sett finalen vid 15 olika tillfällen de senaste 25 åren och det bästa med att vara där är att alla glada och positiva även om spelet går åt h-e.

Folkfesten blir det inget av med den här gången på grund av coronakrisen.

– Jag tror ändå att travfolket är tacksamma för att tävlingar fortfarande genomförs – det är mycket jobbigare för många andra idrotter, tycker Tomas och berättar lite gamla minnen.

Första gången han var på Elitloppet 1997 åkte han en gammal Cheva upp med några vänner.

– När vi kom dit så fanns det inga parkeringar och vi var inte intresserade av att behöva gå två kilometer. Därför stannade han som körde utanför grindarna och lät bilen stå där. Vi fick såklart böter på 800 kronor, men det gjorde inte så mycket eftersom vi satte V5:an och var tio att dela på 100 000. Vi hade råd med böterna, skrattar Stierna.

Tomas spelade i många år fotboll i Leikin innan han tog klivet till Halmstads BK, där han blev mest känd för ett hat trick i en match i Allsvenskan mot Oddevold på Rimnersvallen 1996. Karriären fortsatte sedan i Falkenbergs FF och Superettan 1998 och 1999.

På den tiden var travintresset på topp och det fanns inte på kartan att anfallaren skulle missa Elitloppet sista helgen i maj.

– Det brukade ha gått en sju-åtta omgångar i fotbollen då och båda åren lyckades jag att få mitt tredje gula kort så jag blev avstängd och kunde åka till Solvalla. Men -99 satt det långt inne och till slut var jag tvungen att sparka bort bollen för motståndarnas högerback när de fått frispark för att få ett gult kort. Jag tror inte Falkenberg blir arga för att jag berättar det nu – det var dåligt betalt på den tiden.

Just den här dagen sprack spelet på V75 och Dagens dubbel, men förhoppningen stod sedan till att hitta rätt vinnare i Elitloppet.

Tomas varnade tidigt för Adrian Kolgjini och tyckte det hade varit kul om han lyckats vinna, men hästen Tae Kwon Deo galopperade bort sig redan i försöken.

Halmstads hopp Johan Untersteiner tog sig vidare till finalen efter att ha slutat tvåa i det första försöket med Missle Hill, som fick spår fyra i finalen.

– Det känns som om Missle Hill kommer att få vara ”hare” i finalen för att släppa fram Propulsion, men jag tror den franska hästen (Earl Simon) vinner, säger Tomas och får medhåll av ”Läsken”.

– Ja, han kommer att bli farlig!

Nästa år hoppas duon ta sig upp till Solvalla igen, då det säkert kommer att bli lapp på luckan om coronaviruset är under kontroll.

– Men jag vet inte hur mycket kuskarna saknar publiken. Det är en sak att defilera inför 35 000 personer – en annan när tävlingen går i gång. Jag har ju spelat fotboll inför 10-15 000 personer och när man väl kommer in på planen kopplar man bort allt och hör inte något.

Fler lokala sportnyheter hittar du här