HBK, Halmia eller Laholm – närmar vi oss ett nytt tronskifte?

Halmia vann det allra första historiska derbyt på damsidan i DM. Två år senare möts lagen i det första derbyt på serienivå – och frågan är given. Närmar vi oss ett nytt tronskifte i damfotbollen i södra Halland?

ANNONS
|

HBK mot Halmia.

Den historiska rivaliteten mellan Halmstads två mest framgångsrika klubbar går långt tillbaka i tiden.

I dag är den kanske också mest en historisk referenspunkt eftersom klubbarna inte stött på varandra i seriesammanhang sedan det allsvenska mötet 1979.

Det är 41 år sedan, men lyssnar man noga så kan man ibland höra att en viss rivalitet lever kvar på några håll.

Ett möte mellan HBK och Halmia är alltid kittlande och när det nu äntligen är dags igen i seriespel är det damerna som står på varsin planhalva.

Men om det är HBK som är den stora klubben på herrsidan är det tvärtom för damerna.

ANNONS

Halmia spelade i högsta serien redan 1980 och har varit nummer ett i stan egentligen sedan man passerade Astrio (med två allsvenska säsonger i bagaget) i samband med division 2-säsongen 2005.

HBK:s damsatsning? Den är bara inne på sin femte säsong sedan starten 2016, men laget har tagit stora kliv på kort tid uppåt i seriesystemet även om just det senaste avancemanget kom via en gratisplats.

HBK och Halmia på samma nivå sportsligt

Så sent som för två år sedan möttes HBK och Halmia för första gången i en tävlingsmatch på damsidan i DM:s kvartsfinal som Halmia vann med 4-3.

Nu är båda klubbarna i division 1, Halmia som det etablerade laget och HBK som nykomlingen, men ändå på samma nivå rent sportsligt.

Det blir en häftig krydda med ett derby redan i den andra omgången där extra mycket står på spel när säsongen blivit halverad av corona och varje trepoängare nästan är värd det dubbla.

Det är bara synd att den spelas på ett folktomt Halmstad Arena i stället för ett välfyllt Örjans Vall...

Kan bli ett nytt tronskifte i södra Halland

Men årets säsong är inte bara speciell på grund av corona.

Den kan också ge en fingervisning om vad som komma skall för damfotbollen i södra Halland.

Närmar vi oss ett nytt tronskifte?

ANNONS

Halmia, som det mest etablerade laget, får av naturliga skäl anses ligga bäst till i årets serie.

Men på längre sikt?

HBK har som långsiktig målsättning att spela i Damallsvenskan. Men man vill av förståeliga skäl skynda långsamt och bygga en stabil grund att stå på så att man inte går samma öde till mötes som andra klubbar som snabbt åkt ur högsta serien.

Som den stora klubben i stan kan rätt förutsättningar för att lyckas nå hela vägen vara ”lättare” att uppnå.

Årets säsong blir dock ett test för HBK om var man står och hur långt man kommit på sin resa när motståndet blir ännu bättre. I första hand gäller det att etablera sig på den här nivån innan man blickar ännu högre.

Samma sak gäller Laholms FK som är nykomling i den södra ettan efter att ha vunnit division 2 sydvästra Götaland i fjol före just HBK – och som tog sin första historiska poäng i premiären.

Där ligger LFK steget före i dagsläget.

För HBK och Halmia gäller det att ta sina första poäng efter förluster i premiären.

Och samtidigt kunna titulera sig bäst i stan.

ANNONS