HBK och Drott får ta in 300 åskådare på sina hemmamatcher från den 1 november.
HBK och Drott får ta in 300 åskådare på sina hemmamatcher från den 1 november. Bild: HP/arkiv

HBK: ”Ett steg i rätt riktning men vi hade önskat oss lite mer”

Från 50 åskådare till 300. De lokala reaktionerna är positiva efter regeringens besked att publiktaket för idrottsevenemang höjs den 1 november.
– Det är ett steg i rätt riktning även om vi hade önskat oss lite mer, säger Halmstads BK:s ordförande Pelle Nilsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall, Halmstad Arena|
|

Regeringen talade tidigare om att höja publikgränsen till 500 personer. I stället blir det nu en försiktigare coronaöppning för 300 åskådare – och alla måste sitta ned med minst en meters avstånd.

HBK:s ordförande Pelle Nilsson får beskedet av HP. Han säger:

– Det är positivt i alla fall att vi får börja ta in publik. Sedan måste man så klart titta lite närmare på vad detta får för konsekvenser och betydelse för HBK, men 300 är bättre än ingenting.

”Gör det väldigt komplext”

Halmstads BK har två hemmamatcher kvar i Superettan efter den 1 november: mot Dalkurd (7/11) och mot Örgryte (28/11).

HBK har tidigare genom Svensk Elitfotboll förklarat att det skulle gå att ta in 760 personer på Örjans vall med social distansering. Det protokoll som togs fram då blir grunden för att möta de nya direktiven.

ANNONS

– Då blir det som vi har tänkt från första början, att man släpper X antal stolar mellan personerna, både bakom, vid sidan och framför, säger HBK:s tf klubbchef Jesper Westerberg.

Halmstads BK har cirka 1 200 årskortsinnehavare.

Hur ska ni välja vilka som får gå på matcherna?

– Tanken var att man skulle lotta mer eller mindre, så att alla skulle få någon chans att gå på de matcher som var kvar. Nu blir det lite svårare med 300 i stället för 500, vilket gör det väldigt, väldigt komplext. Vi får helt enkelt göra vad vi kan för att lösa situationen, säger Jesper Westerberg.

Drott kan byta hemmahall

Peder Carlsson, klubbchef för Halmstad Hammers i Hockeyettan, gör också tummen upp.

– I grund och botten är det positivt för oss så klart. 300 är bättre än 50. Det är sex gånger fler som nu har möjlighet att kunna komma hit och vi vet att det är många som brinner för att se oss in action. Och det där gigantiska, avgrundsdjupa hålet som fanns när man bara kunde ta emot 50 blir något mindre avgrundsdjupt, men vi får ändå backa till att förra säsongen hade vi ett publiksnitt på 1 300 personer och där är vi ju inte, påpekar han.

ANNONS

HK Drott, som har både dam- och herrlagen i handbollens division 1, överväger nu att byta hemmahall från A2 till A1 i Halmstad arena för att kunna utnyttja mer av det övre läktarplanet.

Ordföranden Björn Kullenberg om 300-beskedet:

– Jag är förstås jätteglad. Vi hade kalkylerat med att vi skulle spela hela säsongen med 50 åskådare och med tanke på att det stiger igen i samhället och i Europa så trodde vi inte att de skulle våga göra detta. Men det var ju roligt.

LÄS MER:Nya beskedet: 300 åskådare får släppas in

LÄS MER:AIK står fast – alla eller ingen i publiken

ANNONS