Förstärkt ledarteam blir det för HBK när managern Magnus Haglund nu får den mångårige allsvenske tränaren Pelle Olsson som en av ledarna vid sin sida. Joseph Baffo i förgrunden.
Förstärkt ledarteam blir det för HBK när managern Magnus Haglund nu får den mångårige allsvenske tränaren Pelle Olsson som en av ledarna vid sin sida. Joseph Baffo i förgrunden. Bild: Jari Välitalo

HBK – en ”ovanlig” allsvensk nykomling sprängfull av rutin

Fotbollssäsongen 2021 är igång. Det känns nästan som att det var i går som den föregående säsongen slutade och lite så är det eftersom Halmstads BK avslutade sin säsong den 5 december och Kalmar FF kvalade sig kvar på självaste Lucia.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Men måtte bara fotbollsåret 2021 bli mer normalt. Som 2019, 2018, 2005, 1994, 1979, 1954, 1932, you name it – ja, nästan som 1891 när matcherna fick domare, 1882 när målsnöret ersattes av en ribba, offsideregeln gjordes om från att alla(!) framför bollhållaren var offside och 1870 när regeln om elvamannalag infördes.

Bara inte ett nytt 2020 när det jävulska covid-19-viruset tog hela världen som gisslan.

Utan publik. Och med coronarestriktioner på och utanför planen tjockare än fotbollens regelbok.

HBK:s första träning var i alla fall som vanligt. Iskall, ruggig, blåsig och regnig, även om Halmstad arenas blåshål var utbytt mot Söndrums nya konstgräsplan.

ANNONS

På planen var truppen närmast intakt även om några unga spelare har lämnat för att få speltid och Viktor Ljung samt Sadat Karim saknades av andra skäl.

Och på ledarsidan hade managern Magnus Haglund fått förstärkning i form av Pelle Olsson.

Det är precis så som Magnus har velat ha det. Kontinuitet och trygghet och en fortsättning på lagbygget 2020.

– Många framgångsrika lag brukar tappa spelare inför en ny säsong när andra klubbar får upp ögonen. Men vårt fokus vara att förlänga före att förstärka, förklarade Haglund när årets första träningspass var över.

Jodå, åtta spelare förlängde kontraktet i fjol varav sex startspelare som spelade de nio sista matcherna.

Och även om antalet förstärkningar inför 2021 ännu så länge är – noll är HBK en ”ovanlig” nykomling som kliver in i Allsvenskan med en trupp sprängfull av rutin och erfarenhet från den högsta serien.

Eller vad sägs om 1 178 allsvenska matcher varav 944 från start, där bara målvaktssidan med Malkolm Nilsson Säfqvists fem matcher saknar erfarenhet?

Sammanlagt är det bara nio spelare i truppen som aldrig har spelat allsvensk fotboll tidigare varav Sadat Karim fyller 30 i år. Knappast någon såg heller en förlängning av ghananens kontrakt komma efter halva 2020 innan den ”galna” avslutningen som till slut landade på sex mål och tio assist. På 16 starter.

ANNONS

Lägg därtill en tränartrojka med Magnus Haglund som har tränat lag på högsta nivån under 14 av de 17 senaste åren, Torbjörn Arvidsson med all sin rutin på och utanför planen och nu även Pelle Olsson som har varit allsvensk huvudtränare 20 säsonger sedan 1996 och är det något som HBK saknar – så är det i alla fall inte allsvensk rutin.

Jag gillar också att Pelle Olsson, med sin förmåga att bygga med små medel, kliver in i den nya, utökade tränarrollen, där han redan visat sina spetskunskaper som analytiker och scout.

För är det någon som undrar så – jovisst var det Pelle som, med koll på Norrettan för HBK:s del, inför 2019 tipsade om en viss Samuel Kroon i Umeå FC som seriens bästa spelare...

Själv kliver Magnus för första gången i karriären in som manager i högsta serien med ett lag som kommer nerifrån.

– Det blir förstås en extra utmaning att omsätta sina idéer och ta dem till en högre nivå med ett Superettanlag. Men det är samtidigt oerhört inspirerande, där vi måste skruva på allt ytterligare med mer och hårdare träning och några fler teoripass.

– Trots att man har varit med så länge på den här nivån är det alltid lika svårt att veta var vi står.

ANNONS

Men där HBK flera gånger tidigare har gjort allsvensk comeback med ett spel från Superettan är den stora skillnaden att HBK nu gör det med en grund och ett spel byggt för Allsvenskan.

HBK-managern nickade instämmande:

– Ja, vi har ett spel som tål olika förutsättningar och motståndare, vilket krävs i Allsvenskan. Och den resan har bara startat.

ANNONS