Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Danmarks mittfältsstjärna Pernille Harder under EM i somras. Arkivbild

Harder om nya avtalet: "Vi lever ändå i 2017"

Konflikten har kostat dansk fotboll tre VM-kvalpoäng, stora pengar och mycket anseende. Men nu är den över sedan Spelarföreningen och Danmarks fotbollsförbund slutit ett nytt fyraårsavtal.

- Vi är väldigt nöjda, skönt att äntligen ha ett avtal på plats. Tråkigt att det skulle ta så lång tid och att vi fick kämpa så mycket för det, vi lever ändå i år 2017, säger förra Linköpingsstjärnan Pernille Harder, numera i Wolfsburg, till SVT Sport.

Rosengårdspelaren Sanne Troelsgaard är också nöjd:

- Jag har faktiskt aldrig tvivlat på att det var värt det. Nu har vi ett nytt avtal och det viktigaste är att det är hemma, säger hon i en videointervju från Spelarföreningen.

Enligt nyhetsbyrån Ritzau höjer det danska fotbollsförbundet (DBU) anslagen till damlandslaget med två miljoner danska kronor per säsong.

Dessutom höjs landslagsspelarnas ersättningar och stipendier med 180 procent.

- Det är ingen hemlighet att vi hade en tvist som slutade i en uppgörelse som kostade oss en del pengar, säger Kim Hallberg, elitchef på DBU.

Hallberg är mest nöjd med att avtalet är tydligt skrivet. Han hoppas att det leder till att Danmark i framtiden slipper konflikter likt den som skakat landslagsfotbollen de senaste månaderna.

Förhandlingarna mellan DBU och Spelarföreningen bröt ihop i höstas, några månader efter Danmarks EM-silver. Spelarna gick ut i strejk och VM-kvalmatchen mot Sverige i Göteborg i oktober ställdes in.

Danmark hotades med diskvalificering ur VM-kvalet. Men Europeiska fotbollsförbundet valde en mildare linje, Sverige tilldömdes segern med 3–0 och Danmark fick böta närmare 200 000 kronor.

Även U21-herrarna omfattas av det nya avtalet.