Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Guldgossar. Philip Stenmalm och Marcus Holmén staplar guldmedaljer på hög hemma i prisskåpet. DM, SM, beach-SM och nu VM-guld för drottarna – allt under en och samma säsong.

Världsmästarna om euforin i Sarajevo

I söndags var det eufori, dans och fest efter att Sverige blivit U21-världsmästare. I går var guldmakarna Philip Stenmalm och Marcus Holmén tillbaka i Halmstad arena för träning med Drott. – Det har varit mycket lycka de senaste dagarna, säger Stenmalm.

Vi backar klockan till i söndags kväll. 2 000 åskådare i Olympiahallen i Sarajevo har precis sett Sverige slå Spanien i VM-finalen och för tredje gången bli världsmästare för U21-landslag.

Guldjublet visste inga gränser och mitt i högen av segerrusiga svenska spelare och ledare fanns två saliga drottare.

Trots att det gått tre dagar har killarna svårt att beskriva känslan när VM-guldet var i hamn.

– Det är svårt att beskriva. Det är kramar, det är gap, det är skrik. Härligt!, säger Marcus Holmén.

– Hur ska jag förklara? Allting släpper, en fruktansvärd eufori, säger Philip Stenmalm som även utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

Killarna framhåller varandra och laget och beskriver succén där U21-landslaget gick obesegrade genom turneringen som ett lagguld med stort L.

– Vi har bra sammanhållning och alla drog åt samma håll. Det var verkligen ett lagguld, berättar Philip.

– Vi har haft jävligt roligt ihop i laget. Bra lagmoral och mycket skratt, säger Marcus.

Inför turneringen i Bosnien-Hercegovina valde lagets största stjärna, förre Ystad-spelaren Jim Gottfridsson, att tacka nej till spel. Han valde istället att koncentrera sig på försäsongsträning med sin nya tyska klubb Flensburg. Ett stort avbräck givetvis men också en chans för andra spelare att kliva fram ur skuggan.

– Tidigare har vi kanske lämnat över lite på Jim och nu var det fler spelare som fick ta ansvar. Nu spreds målskyttet ut på fler spelare och vi hotade från fler positioner, säger Philip.

Stenmalm och Holmén vill också hylla de två förbundskaptenerna Magnus Andersson och Jan ”Proppen” Karlsson.

– Deras taktiska synpunkter är guld värda. Det vet precis vilka spelare de ska sätta in i olika situationer, säger Marcus som andremålvakt bakom Sävehof-keepern Peter Johannesson kunde följa och studera förbundskaptenernas coola uppträdande på bänken.

Vad betyder VM-guldet för er?

– Det gör att man bara vill träna ännu hårdare och bli ännu bättre. Det är ett minne för livet, säger Marcus.

– Det är ett kvitto på att det man gör är bra. Det är det största man kan vinna i U21 och det visar att man kan nå högt om man bara är villig att göra jobbet, säger Philip.

SM-guld, SM-guld i beachhandboll och nu VM-guld samma säsong. Det går inte att vinna mycket mer?

– Du får inte glömma DM-guldet. Nej, det har varit ett jäkla år. Det blir väldigt svårt att toppa det, säger Philip som ändå slänger iväg en hoppfull brasklapp om Drotts stundande säsong med elitseriespel och Champions League-kval.

– Vi är tajta som lag och alla vet vad de andra ska göra. Nu är vi ett år äldre och förhoppningsvis ett år bättre och det finns en jättestor utvecklingspotential i det här laget.

Fler lokala sportnyheter hittar du här