Drottprofilen Thomas Sivertsson har skrivit ett nytt ettårsavtal som förbundskapten i Estland.
Drottprofilen Thomas Sivertsson har skrivit ett nytt ettårsavtal som förbundskapten i Estland. Bild: Carl Fredrik Johansson

Thomas Sivertssons nya avtal – hoppas nå EM-slutspelet

Thomas Sivertsson fortsätter som förbundskapten. Drottlegendaren har förlängt sitt avtal med Estlands herrlandslag i ett år till – med hopp om att nå EM-slutspelet 2022.
– Det är kul att vara med. Kvalmatcherna är på högsta nivå, säger han.

ANNONS
|

Thomas Sivertsson tog över som estländsk förbundskapten sommaren 2018. Han har tjänsten parallellt med uppdraget som tränare för Drotts herrar tillsammans med Johan Hedlund.

I januari i år förde han Estland vidare till nästa steg i EM-kvalet genom att slå ut Luxemburg i ett dubbelmöte.

Nu är det klart att Thomas Sivertsson, 55, fortsätter att leda balterna i minst ett år till.

– När jag hoppade på det från början så hade jag inte träffat dem en dag. Nu har vi byggt upp en bas, ett spel och en bank. Därför är det lite roligt att följa dem i ett år till, säger han.

ANNONS

– Jag har trivts med både laget och ledningen hela tiden. Jag har fått med mig Janne Ekman också i teamet där och han fortsätter också.

Kvalar mot Tyskland

Flera stormatcher väntar när nästa fas i EM-kvalet drar i gång i november. Estland har lottats i samma grupp som VM-fyran Tyskland, EM-åttan Österrike och Bosnien-Hercegovina.

– Det är tuffa matcher, men vi får se om vi kan störa något lag där. Det är 24 lag som går till EM-slutspel så hälften av grupptreorna har också chansen, påpekar Sivertsson.

Europamästerskapet spelas i Ungern och Slovakien 2022. Estland har aldrig nått ett EM-slutspel förut.

– Vi är lite tunna och har inte sådan bredd i laget, men däremot har vi en förstauppställning som spelar på hög nivå. Kan man hålla alla friska och skadefria så finns det alltid chans att nypas lite. Bosnien var i EM också, men det är ett lag som vi ska kunna slå på en bra dag.

Spelar i Tyskland

Estlands stjärnor är vänsternian Mait Patrail, som spelar för tyska Rhein-Neckar Löwen, och högernian Dener Jaanimaa, som har varit i Tyskland tidigare men som nu finns i ryska Spartak Moskva.

Thomas Sivertsson håller löpande koll på sina spelare via video, telefon och internet.

– Där är liksom inte 60 spelare aktuella utan det är de här 15–20 spelarna, varav sju-åtta är mer etablerade.

ANNONS

I vinter får han dock två adepter på nära håll. Mittsexan Armi Pärt och vänsternian Karl Toom är båda nyförvärv hos HK Varberg. Dessutom spelar mittsexan Hendrik Varul för Hammarby.

LÄS MER:Drott-löftets förvandling – lagt på sig åtta kilo muskler

ANNONS