Tv-stjärna. Drottlegendaren Thomas Sivertsson (i mitten) med sina tillfälliga adepter i den engelska elitseriejumbon Deva Handball Club. Hans gästspel har nu blivit en tv-dokumentär.
Tv-stjärna. Drottlegendaren Thomas Sivertsson (i mitten) med sina tillfälliga adepter i den engelska elitseriejumbon Deva Handball Club. Hans gästspel har nu blivit en tv-dokumentär.

Thomas Sivertsson är ”supertränare” i tv

Jumbon i Englands elitserie behövde akut hjälp. Då kallade Internationella olympiska kommittén (IOK) in förre svenske landslagsstjärnan Thomas Sivertsson från Halmstad som ”supertränare” – allt inför rullande tv-kameror.

ANNONS
|

– Jag fick lägga upp det hur jag ville. Det var många timmar om dagen, allt från träning till teambuilding, taktik och allting. En väldigt trevlig vecka, berättar han för HP-sporten.

Programmet om Thomas Sivertssons äventyr i England – se det genom att klicka här–ingår i serien ”The Z Team” som just nu visas i IOK:s nystartade tv-kanal Olympic Channel.

– Det var ett projekt från IOK, där de tog de åtta lagidrotterna i OS och gjorde en dokumentär om varje lagidrott. En etablerad tränare skulle ta ett lag som hade problem och låg långt ner i tabellerna, förklarar han.

ANNONS

En ”olympisk supercoach” fick åka till Sydafrika och träna ett fotbollslag. Andra skickades till exempelvis Kenya (landhockey), Malta (vattenpolo) och Mexiko (basket).

Thomas Sivertsson sändes till Chester på gränsen mellan England och Wales för att bistå Deva Handball Club, hopplös och redan nedflyttningsklar jumbo i damelitserien Super 8, men som ville avsluta säsongen snyggt mot tabelltvåan Coventry Sharks.

Sivertsson, 51 – dubbel OS-silvermedaljör som spelare, senare bland annat förbundskapten för svenska damlandslaget och nu framgångsrik tränare för Drotts damer i division 1 – fick en vecka på sig.

– Jag hade sett en av deras matcher på video, det var den enda förberedelsen jag hade, berättar han.

– Jag fick börja från scratch helt och hållet med tekniken och sedan peta in lite taktik och glädje i det också. Jag försökte skapa verktyg i spelet för att kunna prestera i den matchen – eller jag hade egentligen ett mål att de skulle kunna ta med sig detta i framtiden förstås.

Hur är standarden på engelsk damhandboll?

– De blir lite isolerade där så det gör att de inte riktigt kommer ifatt. Men jag såg att damlandslaget hade spelat någon match mot Belgien, som också är lite längre ner, och det var hyfsat jämnt. Så det kommer väl sig, och i det laget vi mötte var där inte en enda engelsk tjej utan det var spelare från Rumänien och Polen, så där är lite inflyttade också.

ANNONS

HP ska inte avslöja hur matchen mot Coventry slutade –men Deva-spelarna verkade vara helnöjda med Thomas Sivertssons bidrag.

– Vi spelade fantastiskt, det var som ett helt nytt lag, berättar en av dem i programmet.

Inspelningen skedde i våras, men Sivertsson fortsätter att följa sina tillfälliga adepter:

– Jag är med i deras Facebook-grupp så vi håller lite kontakt. De åkte ju ner en serie nu, men har startat med fyra raka vinster i den nya serien. De är lite sugna på att komma hit och spela beachhandboll nästa sommar, så vi får se i fall vi kan få ihop det.

ANNONS