Kantbriljans. Mattias Zachrisson gjorde åtta mål från sin kantposition, med det blev han näst bästa målskytt i Sverige efter kantkollegan Jerry Tollbring som gjorde tio mål.

Sverige krossade Bahrein i VM-premiären

Sverige krossade Bahrain i premiären och fick en drömstart på världsmästerskapet i Frankrike. – Det är mycket känslor som släpper, säger Kristján Andrésson, som gjorde mästerskapsdebut i förbundskaptensrollen.

|

Sverige 33

Bahrein 16

(17–5)

Sverige, som numera får klara sig utan landslagspensionerade kuggar som Tobias Karlsson, Mattias Andersson, Jonas Källman och Kim Andersson, fick en riktig pangstart på världsmästerskapet i Frankrike. När Blågult gick upp mot Bahrain i den första gruppspelsmatchen var det klasskillnad från första minut.

– Vi var ju helt överlägsna, säger Kristján Andrésson till Kanal 5 efter matchen.

Ett aggressivt och stabilt försvarsspel satte grunden. Och den defensiva skärpan kombinerat med offensiv fart och finess och ett målvaktsspel i världsklass av Mikael Appelgren gjorde att Bahrain direkt hamnade i gungning. När nio minuter var spelat hade Bahrain fortfarande inte hittat nätet.

Tio sekunder senare kom så motståndarnas första mål, men det hjälpte föga. Appelgren fortsatte att briljera mellan stolparna och nådde en räddningsprocent på smått osannolika 69 under den första halvleken.

– Någon gång när man var liten kanske man presterade något liknande. Men det här var bland det absolut bästa jag har gjort, säger målvaktsstjärnan om sin insats till Kanal 5.

Framåt lyckades Sverige, ju längre halvleken led, förvalta sina många målchanser allt bättre.

Och med 17-5 i svensk favör i paus var matchen avgjord redan efter en halvlek.

I den andra halvleken fortsatte Sverige, som i halvtid bytte ut formstarka Appelgren mot Andreas Palicka i mål, att trumma på. Åtminstone inledningsvis. Men i takt med att förbundskaptenen valde att rotera och ge samtliga spelare matchtid började det blågula spelat att hacka något. Bahrain tilläts få fler offensiva chanser och resultatmässigt blev den andra halvleken betydligt mer jämn. Något hot för segern var det dock aldrig tal om. Sverige hade full kontroll på händelserna och kunde lämna VM-premiären i Paris som vinnare med klara 33-16 i protokollet. En drömstart för Blågult och den nytillträdde förbundskaptenen Kristján Andrésson i mästerskapet.

– Det är mycket känslor som släpper. Det här har jag och många debutanter sett fram emot länge. Vi har haft en bra uppbyggnad och jag tycker att killarna var på plats.

Men förbundskaptenen ville ändå inte dra för stora växlar av insatsen utan valde att blicka framåt. I morgon väntar Argentina.

– En väldigt viktig match, en måste-match” för att vi ska ta oss vidare till åttondelsfinalen.

Bästa svenska målskyttar mot Bahrain blev Jerry Tollbring och Mattias Zachrisson med tio respektive åtta mål.