Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges tidigare förbundskapten Bengt ”Benga” Johansson är imponerad över blågults framfart i VM, men tror att det blir svårt att slå Frankrike i semifinalen. Bild: CARL SANDIN
Sveriges tidigare förbundskapten Bengt ”Benga” Johansson är imponerad över blågults framfart i VM, men tror att det blir svårt att slå Frankrike i semifinalen. Bild: CARL SANDIN

Sverige fortsätter skrälla – ”Benga”: ”Fantastiskt”

Det nya svenska landslaget har charmat en hel handbollsvärld i VM i Egypten.
Hemma i Halmstad sitter den legendariske, tidigare förbundskaptenen Bengt ”Benga” Johansson, 78, och myser.
– Fantastiskt av så orutinerade spelare, säger han.

En efter en tackade de svenska stjärnorna nej till VM och ersattes av spelare närmast okända för det svenska folket.

Nu kan de flesta idrottsintresserade peka ut Jonathan Carlsbogård, Lucas Pellas och Hampus Wanne.

– Jag vet inte hur många landskamper de här spelarna gjort, men de är ju inte så många som vi hade när vi vann VM-guld 1990. Fast efter den här turneringen kommer alla veta vilka de är.

Är du överraskad att det gått så bra?

– Ja, det är jag. Kontringsspelet och omställningarna har varit bra. Sedan har Carlsbogård gått in som en superbra trea trots att han bara hade någon landskamp innan VM. Och han Persson (Linus) har jag aldrig sett men han är duktig på att komma in mellan 1 och 2. Killarna är väldigt djärva i spelet, tycker ”Benga” Johansson.

”Tufft mot Frankrike i semfinal

Efter överkörningen i kvartsfinalen mot Qatar väntar nu betydligt svårare motstånd i semifinalen mot Frankrike, som är klar favorit.

– Det var vi som lärde upp Frankrike att bli bäst i världen och efter 2002 har de varit outstanding. Fransmännen har en ny trupp på gång och har bara blivit bättre och bättre under turneringen så det kommer bli tufft!

– Nyckeln ligger i att Sverige kan springa ifrån motståndarna och att Palicka (Andreas, målvakten) är bra i målet. Men jag är rädd att vi ligger lite för nära motståndarna i anfallet och att de ska ta bort Jim Gottfridsson. Qatar lyckades med det i början – sedan vet jag inte vad som hände.

” Jag har gjort mitt”

”Benga” har hållit på med handboll i olika former under 60 år, men har numera inte så stor kontakt med sporten. Han lider av Parkinsons sjukdom, men mår som han säger ”förhållandevis bra” och nöjer sig med att titta på handboll på tv.

– Jag hade mitt senaste uppdrag 2009 i IHF (internationella handbollsförbundet) och tycker att jag har gjort mitt. Jag började spela när jag var 13 år och Sporthallen var ny i Halmstad.

Han har dock fortfarande kontakt med de gamla landslagsspelarna och i fjol träffades hela gardet under EM i Sverige.

– Det tog väl 20 sekunder – sedan var allting som vanligt, skrattar ”Benga”. Alla spelare med fruar var med och vi umgicks under en vecka i Stockholm plus två dagar i Göteborg. Det var roligt.

Men kontakten med Johanssons tidigare lag Drott är sporadisk.

– Ja, jag har inte sett Drott spela på tre år. Jag hoppas att de kommer tillbaka, men risken är ju att andra klubbar tar de bästa spelarna. Thomas Sivertssons son gick ju till Karlskrona. Det är inte lätt utan sponsorer.

Solberg fick råd av ”Benga”

Nuvarande förbundskaptenen Glenn Solberg var i fjol hemma hos ”Benga” för att få lite rådgivning inför det nya jobbet.

Johansson kan känna igen lite grann av det som gjorde blågult så framgångsrikt på 1990-talet och en bit in på 2000-talet i dagens lag.

– Kopian blir ofta sämre än originalet och därför sa jag till Glenn att han skulle gå sin egen väg. Jag tycker att han känns lugn och fin. Sedan låter han Gottfridsson sköta snacket under timeouterna.

Skulle Sverige överraska en gång till och ta sig till VM-final, som Sverige för övrigt gjorde 1999 i Egypten, så väntar en ny tuff motståndare om guldet.

– Spanien är ett duktigt lag och är favorit. Jag tycker att Danmark hade tur som gick vidare.

Fler lokala sportnyheter hittar du här