Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny post. Tommy Suoraniemi tar över det finska damlandslaget efter Jan Hagman.

Suoraniemi finsk förbundskapten

Skaran från Halmstad som blir förbundskaptener växer sig allt starkare. På torsdagen blev det klart att tidigare Drottränaren Tommy Suoraniemi tar över Finlands damlandslag i handboll.

– Det känns spännande. Ett förbundskaptensjobb är det finaste man kan få inom handbollen, säger Tommy Suoraniemi.

Suoraniemi var en stor spelarprofil i Drott under 1990-talet och gjorde även 60 landskamper för Sverige under Bengt Johanssons framgångsrika era.

2011 blev han assisterande tränare till Ulf Sivertsson i Drott och tog sedan över huvudansvaret tillsammans med Lars Magnus Jönsson 2014, men avgick i höstas efter en tung inledning på säsongen.

Suoraniemi blev därefter förbundskapten för det äldsta flicklandslaget i Finland och får nu förtroendet även för damlandslaget sedan Jan Hagman slutat.

Kontraktet är på två år och Tommy börjar sin nya tjänst den första september.

– Det handlar om ett långsiktigt projekt där vi ska bygga ett nytt lag för framtiden. Det första målet är EM-kvalet nästa höst, säger han.

Finland tillhör inte de bättre nationerna i Europa och kan inte likt de nordiska grannarna Sverige, Danmark och Norge stoltsera med stora framgångar.

– Det finns en annan bredd i Sverige med 200 000 handbollsspelare mot 4000 här. Men vi har tittat på Holland där det inte heller finns så många aktiva, men trots det har damlandslaget lyckats riktigt bra sedan förbundet samlat allt på ett enda ställe.

Det gör nu Finland med och har nyligen startat ett handbollscentrum i Kisakallio några mil utanför Helsingfors.

– Jag känner stolthet över att bli ny förbundskapten. Jag har många släktingar i Finland och ser fram mot att jobba här. Jag har blivit fantastiskt väl mottagen i finsk handboll.
Suoraniemi presenterar sin första landslagstrupp i oktober inför en turné till Ungern i november.

Fler lokala sportnyheter hittar du här