”Psyk-Johan” är handbollslandslagets katalysator

Ingen Thomas Sivertsson och ingen Ola Lindgren, men när VM nu inleds har ett svenskt landslag ånyo influerats av en ledare med Halmstadkoppling. Och Johan Ekengren – alias ”Psyk-Johan” – hoppas OS-besvikelse vänds till VM-succé.

ANNONS
|

När förbundskaptener har kommit och gått i de svenska A-landslagen har Johan Ekengren bestått. Den 37-årige Halmstadbon, som även är steg 3-utbildad (elit) tränare och som under tre år assisterade Ulf ”Tubbi” Sivertsson i Drott, är nu inne på sitt sjätte år som idrottspsykolog för det svenska herrlandslaget.

Det så kallade stödsystemet är numer en prioriterad del och Ekengren är Svenska Handbollsförbundets (SHF) spindel i nätet vad gäller att koordinera idrottspsykologin.

Han ser sig själv som en katalysator, som någon som sår ett frö.

– Det som framför allt ger något tillbaka är ju återkopplingen från spelarna. Det är först då man vet att man lyckas i sitt jobb. Det är inte jag som är lösningen, men jag kanske kan bidra med tankar och strategier som gör att spelarna kan lösa det. Så det är spelarna som gör jobbet, betonar Johan Ekengren som använder verktyg hämtade från bland annat KBT (kognitiv beteendeterapi), acceptans och medveten närvaro.

ANNONS

Till vardags är Ekengren adjunkt och doktorand i idrottspsykologi på Högskola i Halmstad där han forskar inom karriärövergångar och de steg som tas under en handbollskarriär.

I det svenska landslaget går han inte sällan under namnet ”Psyk-Johan”.

– Säger de Psyk-Johan så kommer jag ju springande. Det kommer från 88-landslaget där det fanns många Johan både i laget och i ledarstaben så det var för att särskilja. Men det är väl ett bra artistnamn, utbrister Johan och skrattar.

Så sent som i måndags var Vingåker-sonen på plats i Malmö i samband med herrlandslagets VM-genrep mot Chile. Totalt är han anställd på 30 procent av SHF men det senaste året har varit hektiskt.

– Jag vågar inte räkna tillfällen för då blir familjen knäckt. Men 2016 var mycket, det var både J-, U- och A-landslag och framförallt var det OS. Med pre-camp i Portugal innan Rio. Jag tror vi samlades två dagar efter midsommar sen var det tre dagar ledigt på hela sommaren.

Filosofin är att det stora jobbet ska vara genomfört innan mästerskapen.

– Under ett mästerskap är tiden ändå så knapp, då blir det ”brandkårsutryckningar” och dem ska vi försöka undvika. Istället vill vi att spelarna har strategier de använder i vardagen så blir man framgångsrik över tid, menar Ekengren.

ANNONS

Som framgång står OS-silvret i London 2012 i en klass för sig.

– Vi åkte på en kvalförlust mot Montenegro, som var en blåbärsnation på den tiden, och det här var två veckor före samlingen till OS. Vi missade VM, går in i en OS-uppladdning och egentligen var det väl en grupp som var jävligt osäkra. Då gjorde vi ett stort jobb och det slutade i ett silver. Och det jag säger med det är att vi, hela staben med Ola, Staffan (förbundskaptenerna Lindgren och Olsson) och mig själv, hjälpte dem att komma på banan igen.

Men i Rio, där Ekengren även hade hand om videoanalyserna, hamnade Sverige ur kurs igen.

– Vi försökte upprepa samma arbete inför Rio som i London, och det är väl det som är spännande med idrott för 2012 var det succé, 2016 var det besvikelse, frustration men egentligen samma upplägg. Så där är också utmaningen, charmen, med elitidrott.

Den besvikelsen ska nu, under ledning av nye förbundskaptenen Kristjan Andrésson, vändas till VM-lycka. Lagets idrottspsykolog har en god känsla.

– Det är en grupp som känns väldigt homogen och som trivs med varandra. Det är många yngre, många som är hungriga, det är ett nytt ledarskap så både i gruppen och mellan ledarna är det något nytt som jag tror alla tycker är kittlande, säger Ekengren som är ett stortDamien Rice-fan men enligt utsago får stå ut medskånsk dansbands-musik på landslagssamlingarna.

ANNONS

Huruvidadet blir blågula klackar i taket under VM återstår att se.

Lite om: Johan Ekengren

Född: 17 januari 1979

Bor: Kärleken, Halmstad

Familj: Frun Helena och barnen Lova, 8 år, Hilda, 5 år.

Utbildningar: Magisterexamen i idrottspsykologi och en steg 1 i kognitiv beteendeterapi samt steg 3 (elittränare) i handboll.

Yrke: Adjunkt och doktorand i idrottspsykologi på Halmstad Högskola samt idrottspsykologisk rådgivare i Handbollsförbundet och för IFK Kristianstad.

Intressen: "Finns det annat är handboll och idrottspsykologi? Nej, men familjen och sen försöker jag löpträna lite. Det är inte så mycket men det är ett intresse. Jag gillar musik också, gärna sing and songwriter som Damien Rice"

ANNONS