Kliver åt sidan. Halmstad Handboll måste kapa kostnader för att leva vidare som förening. Efter vädjan från styrelsen avgår Diego Perez Marne, även huvudtränare i Drott, nu som sportchef i HH.
Kliver åt sidan. Halmstad Handboll måste kapa kostnader för att leva vidare som förening. Efter vädjan från styrelsen avgår Diego Perez Marne, även huvudtränare i Drott, nu som sportchef i HH.

Perez Marne avgår i krisande Halmstad Handboll

Halmstad Handboll sitter i klistret igen. Klubben riskerar konkurs, ordförande Tomas Lennartsson har meddelat sin avgång och nu har Diego Perez Marne gjort sitt som sportchef.

ANNONS
|

– För att veta vart vi är på väg så måste man göra en analys varför vi hamnat här, och när vi har den diagnosen så kan vi gå vidare på ett positivt sätt. Engagemanget från alla ledare och medlemmar är stort, vi måste lösa det här och vi ska lösa det, säger HH:s ordförande Tomas Lennartsson till HP.

Det har bara gått ett halvår sedan det radades upp svarta rubriker kring handbollen i Halmstad. Nu är det dags igen.

I början av oktober skickade Lennartsson, 53, som tillträdde som ordförande så sent som den 28 juni, ut ett mejl till föreningens medlemmar. Där förklarar han det prekära läget och även att han, då styrelsearbetet inte går framåt, "nått vägs ände med befintlig styrelsesammansättning".

ANNONS

”Klubbens överlevnad hänger, pga tidigare bristande ekonomisk kontroll, på en mycket skör tråd och det krävs prestigelös handlingskraft och snabba beslut. Den valda styrelsen klarar inte detta”, skriver Lennartsson i mejlet.

Ekonomiskt blöder föreningen. Vid årsmötet visades ett minusresultat på över 300 000 kronor upp. En stor bov i dramat är, enligt Lennartsson, löneposten på över 600 000 kronor per år, inklusive skatter.

Dessa löneavtal, som tecknades i maj månad, var dessutom skrivna på tre år och belagda med sekretess både vad gäller summor och arbetsbeskrivningar.

”I december 2016 är pengarna helt slut (konkurs?), trots ett stort lån från en privatperson, om inte sponsorarbetet kommer igång”, skrev Lennartsson, som i ett försök att rädda klubben även vädjat till sportchef och de fem anställda tränarna att avstå lön alternativt bryta sina avtal.

I torsdags kom parterna överens.

– De avstår lön för resten av denna säsong, om de skriver på bilagorna till sina anställningsavtal. Nya förhandlingar sker efter säsongen, säger Lennartsson som betonar:

– De avlönande tränarna har ingen skuld i detta, det ansvaret ligger hos tidigare ordförande, styrelse och sportchef. Det har jag varit tydlig med.

Samtidigt sade Diego Perez Marne upp sig som deltidsanställd sportchef.

– Om det inte längre behövs i Halmstad Handboll, då har jag full förståelse för det. Jag hade kunnat fortsätta med samma uppgifter utan lön också, vilket jag meddelade styrelsen, men tydligen kände han (Lennartsson) att det inte behövdes i mejlet han skickade till alla medlemmar. Dock inte två dagar innan när jag pratade med honom och Björn Kullenberg som sitter i styrelsen om att jag avstår från lön. Då var det inga som helst kommentarer om det. Hade varit lättare att ta detta mellan fyra ögon, säger Perez Marne som dock fortsätter som coach för P00 och uppåt, fast nu alltså utan lön.

ANNONS

Kostnadskapningen ökar hoppet i föreningen.

– Det blev lite bättre nu, men vi får fortsätta att leta sponsorer, fastslår Lennartsson som är fåordig angående det som varit och hellre blickar framåt.

– Vi ska ha ett nytt möte på onsdag och jag vill inte förekomma det. Då ska vi diskutera hur den framtida styrelsen ska se ut.

Efter Lennartssons mail till medlemmarna har sekreterare Lars Bernhardsen och herr/pojk-ansvarige Mats Nilsson lämnat styrelsen. Om det utlyses ett fyllnadsval för de lediga platserna, ett nyval av styrelse eller om styrelsen sitter kvar och adjungerar in personer för att göra den större, återstår att se.

ANNONS