Ola Lindgren tillbaka i Egypten – 22 år efter VM-guldet

För snart 22 år sedan vann han VM-guld i Egypten, för ett år sedan var det hans hem.
Nu är Ola Lindgren tillbaka i en ny roll som expertkommentator under ett coronapräglat VM.
– Sverige gör det riktigt bra om de tar sig till kvartsfinal, säger Drott-profilen.

ANNONS
|

För Ola Lindgren är det varma minnen som kommer upp när han nu är tillbaka i Kairo i sin nya roll som tv-expert för sändande Nent Group under handbolls-VM.

Det var här som ”Bengas Boys” vann Sveriges senaste VM-guld 1999 efter att först ha slagit ut Jugoslavien med uddamålet i semifinalen och sedan tagit hem en dramatisk final mot dåtidens stora rival Ryssland med 25–24 efter att Pierre Thorsson satt det avgörande målet inför drygt 23 000 åskådare.

– Jag kommer ihåg finalen. Det var röda kort, det var fullsatt i arenan och en otrolig stämning, minns Ola Lindgren som vann två VM och fyra EM under sin landslagskarriär.

ANNONS

– Vi spelade på sommaren så det var otroligt varmt, men vi hade ett bra lag. Vi hade vunnit EM 1998, tog VM-silver 1997 och visste att vi hade möjligheter att gå långt och vinna turneringen. Man hade alltid höga förväntningar på sig, men vi gjorde en bra turnering rakt igenom.

Så sent som för ett år sedan var Ola Lindgren bosatt i Kairo som klubblagstränare för storklubben Al Ahly. Men när coronapandemin slog till valde klubben att inte förlänga avtalet med Lindgren.

– Vi bor bara 500 meter ifrån där jag bodde och vi hade vår träningsanläggning så det känns nästan som att komma hem igen, säger Ola Lindgren och konstaterar.

– Det är inga hard feelings.

Första gången i rollen som expert

Lindgren och hans kollegor anlände i måndags, men det är hårt reglerat vad man får göra under mästerskapet med tanke på coronapandemin.

– Vi får inte gå utanför bubblan utan vi blir transporterade till arenan med skyttel och man försöker hålla distans. Alla ska vara testade. Det är väldigt noggrant.

För Ola Lindgren, som till vardags är förbundskapten för Finland, blir det första gången som han står på andra sidan som expert.

– Jag tycker det är kul att prova på. Det passar bra med tanke på att jag har varit i Egypten, det är kul att se hur de jobbar och tänker kring allt. Samtidigt så är det inte business as usual för media eller för någon nu.

ANNONS

Ola Lindgren hoppas kunna förmedla hur tränarna tänker och deras drag.

– Men det är inget självändamål att vara kritisk. Utifrån hur jag ser på handboll kommer jag lyfta både saker som är bra och dåliga.

Efter hård kritik valde det Internationella Handbollsförbundet att inte tillåta publik på matcherna.

– Man hade önskat att det var normala tider och fulla hallar för det hade varit en enorm stämning, men man får acceptera läget. Spelarnas säkerhet går i första hand.

Lindgrens tips om Sverige

Sverige går in i den ifrågasatta turneringen under torsdagen mot Nordmakedonien i stället för Tjeckien som drog sig ur mästerskapet så sent som i tisdags efter coronasmitta i laget.

Det är ett Sverige som bytt ut många spelare sedan EM-misslyckandet på hemmaplan i fjol.

– Det är ett ungt, spännande lag. Jag tror att vi kommer få se dem spela med högt tempo, mycket löpningar och att de blir roliga att se. Överraskar de och tar sig till kvartsfinal så skulle det vara kanonbra gjort, mer än man förväntar sig. Chansen finns där, säger Ola Lindgren.

LÄS MER:Ola Lindgren om jobbet i Egypten: ”Måste vinna allt”

LÄS MER:Ola Lindgrens karriärval för familjens skull

LÄS MER:Ola Lindgren klar som ny finsk förbundskapten

LÄS MER:”Jag tränade min första klubb när jag var tolv år”

ANNONS