Tung kvalförlust för andra året i rad. Lagkaptenen Johanna Birkkjaer Andersson (nummer 9) och hennes lagkompisar konstaterar faktum efter förlusten mot IFK Örebro som innebär att Drott spelar division 1-handboll även till hösten.
Tung kvalförlust för andra året i rad. Lagkaptenen Johanna Birkkjaer Andersson (nummer 9) och hennes lagkompisar konstaterar faktum efter förlusten mot IFK Örebro som innebär att Drott spelar division 1-handboll även till hösten. Bild: Jari Välitalo

Ny tung kvalförlust – Drott missade Allsvenskan igen

Skånela efter en blytung förlust efter förlängning i den avgörande matchen i fjol. IFK Örebro efter två raka förluster i år.
HK Drotts damer stupar för andra året i rad i det allsvenska kvalet och tvingas nu återigen ta nya tag i division 1.
– Det är för mycket röda siffror vad gäller missade klara chanser och för många tekniska fel, konstaterar tränaren Lars-Magnus Jönsson besviket.

ANNONS
|

IFK Örebro 30

HK Drott 25

(13–11)

Efter 27–30 hemma i Halmstad arena förra helgen var HK Drott piskat att vinna för att hoppet om Allsvenskan skulle leva vidare.

Och visst fanns chansen.

Efter att på en minut i början av andra halvlek och mål av Stina Karlsson, Hanna Bergquist och Emelie Broberg ha krympt 12–16 till 15–16 hade Drott en gyllene möjlighet att gå ikapp till 16–16.

Bara för att slänga bort bollen på en kontring med en alldeles för lång chanspassning i stället för att vårda den mot ett då omskakat hemmalag.

ANNONS

– Totalt onödigt. Just där är vi inne i ett momentum och kan skapa övertag på Örebro, anser Jönsson.

I stället skulle två raka Drott-utvisningar sänka laget när Örebro kunde rycka till 15–19 och efter ännu en bortkastad kontring och en missad straff av Johanna Birkkjaer Andersson vid 16–19 var det ridå och hemmalaget kunde enkelt defilera fram till och dansa ringdans samtidigt som Drott-spelarna tungt sjönk ner på golvet efter ännu ett missat kval.

– Vi står bra försvarsmässigt, men gör alldeles för många misstag i det skedet. Och sammanlagt tror jag att vi bränner åtta, nio klara lägen, säger Lars-Magnus.

Då hade Drott tvingats jaga från start och tappat när man väl var ikapp.

För vad hjälpte det att laget efter att Lars-Magnus Jönsson tagit time out vid 6–9 (17) åtta minuter senare kvitterade till 9–9 när Stina Lago från kanten placerade bollen bakom Amanda Ingvarsson när IFK Örebro, anfört av sjumålsskytten Lotta Kulju ytterligare tre minuter senare återigen var i tremålsöverläge, 9–12.

– Det som gjort att vi har gått ikapp slutar vi plötsligt göra och i stället kommer de tekniska felen igen, analyserar Drott-tränaren som är besviken, men inte helt missnöjd:

– Nej, vi gör två helt okej matcher. Tyvärr möter vi ett Örebro som har varit riktigt vasst efter jul och även om jag tycker att vi skulle ha vunnit hemma får vi sammanlagt inte den fullträffen som krävdes för att besegra ett allsvenskt lag.

ANNONS

Nu handlar det i stället om att repa nytt mot i ettan och Drott gör det också med ett lag där Lars-Magnus själv redan har förlängt kontraktet liksom nyckelspelare som Hanna Bergquist, Amanda Kullenberg, Hanna Ferdman, målvakten Stephenie Åkerberg och Emelie Broberg.

– Det känns förstås tryggt för då har vi redan redskapen för att vara ett topplag även nästa säsong. Vad vi sedan behöver är att slipa på effektiviteten. Och så skulle vi behöva fler rena skyttar för att skapa ytor för våra andra offensiva spelare, summerar Lars-Magnus och hintar om att det också är på ingång.

ANNONS