Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Matchen blev till ett ensamt pass: ”Jättemärklig känsla”

Hon skulle ha laddat för match mot Backa om några timmar.
I stället tränar Drotts lagkapten Johanna Birkkjaer Andersson, 33, ensam på Halmstad arenas frostnupna friidrottsbanor.
– Det är en jättemärklig känsla när man inte får träffa gänget, säger hon.

Den grasserande coronapandemin har satt tvärstopp för HK Drotts A-lagsverksamhet.

Damlaget har inte spelat match sedan förlusten mot S-hof den 24 oktober. Därefter skärptes restriktionerna och stoppade både matcher och gemensamma träningar.

Det senaste budet är att allt division 1-spel är inställt till och med den 22 december. Men vad som händer sedan är det ingen som vet.

Friidrottare som sällskap

Den här lördagen skulle Drott ha mött Backa hemma. I stället befinner lagkaptenen och kantspelaren Johanna Birkkjaer Andersson sig på arenans friidrottsbanor för att köra 200-metersintervaller – ensam med bara några friidrottare och en barngrupp som sällskap.

– Vi tränar och kämpar på och försöker hålla oss i trim i förhoppning om vi snart ska få komma i gång igen. Det finns inte så mycket annat vi kan göra. Men det är lite konstigt att inte träffa tjejerna så ofta som man brukar göra, säger hon.

Drott har normalt fyra kollektiva träningar plus match i veckan. Nu blir det bara ett kollektivt gympass i smågrupper en dag i veckan.

Johanna Birkkjaer Andersson är utbildad personlig tränare och håller i lagets fysträning tillsammans med förre Drottprofilen David Löfgren på PT Studio Halmstad.

– Vi har jobbat fram individuella gymprogram åt spelarna. Vi har två grupper på tisdagarna och en på onsdagarna och så kör de sina individuella program blandat med löpning och individuell teknik beroende på vad de behöver träna på, till exempel bålstyrka, spänst eller smidighet, förklarar hon.

– Sedan har vi även intervaller som vi löper själva på helgerna eller i veckorna. Vi gjorde nyss ett Coopertest och ska försöka hålla oss så att vi blir bättre nästa gång.

”Det kan vara lite jobbigt”

Johanna Birkkjaer Anderssons totala träningsmängd är ändå ungefär den samma som under en vanlig säsong. Det som saknas är själva handbollsträningen.

– Löpning och det tror jag att vi håller i ganska bra. Men handbollsbiten kommer att bli lidande – eller den är lidande, säger hon.

Hur är stämningen i truppen?

– Jag tycker att när vi träffas så är det ändå god stämning. Men det är klart att det blir lite avslaget när man har ställt in sig på att få spela handboll och köra den här säsongen fullt ut och så blir det så här.

– Och vi vet ju inte när vi får komma i gång. Det hade varit bättre om man hade fått veta ett datum och så tränar man inför det. Nu blir det mer att underhålla. Det kan vara lite jobbigt.

LÄS MER: Halland delas på mitten när förbundet läggs ned

LÄS MER: Vinnare och förlorare – så mycket krisstöd får klubbarna

Fler lokala sportnyheter hittar du här