Drottikonen Magnus Andersson har förlängt sitt kontrakt med portugisiska handbollsklubben FC Porto fram till 2024. Arkivbild.
Drottikonen Magnus Andersson har förlängt sitt kontrakt med portugisiska handbollsklubben FC Porto fram till 2024. Arkivbild. Bild: Petter Arvidson

Magnus Andersson stortrivs i Porto – skrev på nytt kontrakt

Drott-ikonen Magnus Andersson stortrivs som tränare i den portugisiska handbollsklubben FC Porto. Så mycket att han har valt att förlänga sitt kontrakt fram till 2024.
– Jag är supernöjd att få vara kvar i klubben så länge, säger han efter kontraktsskrivningen.

ANNONS
|

Coronapandemin ställde in det mesta under fjolårssäsongen för Magnus Anderssons FC Porto.

Handbollsklubben var obesegrade i serien när den stängdes ner och även framme i kvartsfinal mot danska Ålborg i Champions League när den beslutades att inte spelas.

– Ligan bröts i april och kom aldrig igång igen. Då hade vi inte förlorat en enda match. Man valde att inte utse någon mästare och det var lite av ett antiklimax för oss och vi tog det lite hårt eftersom vi ansåg oss vara mästare med tanke på att vi var obesegrade och hade mött alla lagen, säger Magnus Andersson.

Han stortrivs i Portugal och i – på fotbollssidan – storklubben FC Porto, en klubb han kom till 2018. Kontraktet sträckte sig till 2022, men i veckan valde Drott-ikonen att förlänga ytterligare med klubben fram till 2024.

ANNONS

– Jag är supernöjd att få fortsätta att jobba kvar här. Klubben brukar skriva långa kontrakt där spelare och ledare binds upp under en längre tid och det känns bara bra. Det finns en kontinuitet i laget som jag inte har varit med om tidigare, säger Andersson och fortsätter:

– Jag har haft fina framgångar här och trivs jättebra i klubben. Det har gått fort för oss att prestera fina resultat och för mig är det framför allt roligt att gå till jobbet med så många unga i laget.

Kom i rätt tid till klubben

Och det är just den förmånen att få jobba med unga spelare som gör att Magnus Andersson vill stanna i Porto.

– Jag får vara med och utveckla unga talanger och det är mycket anledningen till att jag stannar kvar. Det är fantastiskt roligt och motiverande att få vara med på den resan, säger han.

Han tror att hans egen framgång som tränare i klubben beror mycket på tajmingen.

– Jag tror att jag kom i rätt tid till klubben. Tidigare har de haft ledare som varit otroligt auktoritära och som inte låtit kreativiteten flöda. Så vill inte jag ha det, jag vill ha delaktighet i allt, säger Andersson och utvecklar.

ANNONS

– Nu tror spelarna på oss och sig själva. De är tekniskt och taktiskt skickliga och nu har de även fått en tro på att de är så bra som de är.

Ta bara exemplet på att Portugal ska spela VM för första gången på 18 år när mästerskapet spelas i Egypten med start i mitten av januari.

Elva spelare i landslaget kommer just från Magnus Anderssons FC Porto.

– Det är i stort sett hela laget, säger han och skrattar.

– Det är klart att det gör det extra skojigt att följa mästerskapet, men samtidigt extra jobbigt eftersom jag skickar iväg så många av mina spelare och inte vet i vilket skick de kommer tillbaka.

”Ett riktigt skitår”

Annars är portugisisk handboll lika drabbad av coronapandemin som alla andra.

– Det har varit ett riktigt skitår. Vi har haft en lång försäsong där ovissheten har varit det jobbigaste. När serien kom igång har vi spelat utan publik och ingen vet hur det ser ut i fortsättningen, säger Andersson.

– Jag tror att jag hade covid-19 i februari och under hösten har vi bara haft ett enda fall i truppen. Jag tror kanske att flera hade det redan i december i fjol och fram till mars eftersom vi mötte lag som hade corona då, men vi har varit väldigt förskonade.

ANNONS

Det har inte andra motståndare, varken i serien eller i Champions League-spelet.

– Vi skulle ha spelat match under torsdagen mot polska Kielce men de ställde in en timme innan vi skulle resa dit på grund av fall i truppen. Vi har ett pressat spelschema där vi har spelat två matcher i veckan på grund av inställda matcher som måste spelas och jag vet ärligt talat inte hur man ska få ihop det för att hinna klart allt spel, säger han och fortsätter:

– Vi har serien, Champions League, landslagsspel och allt ska vara klart till den 12-13 juni när finalen i Champions League spelas.

Även Portugal som land är värre drabbat nu än i våras.

– De senaste två månaderna har coronaviruset tagit fart här och det är framför allt de äldre som drabbats. Portugal har jättehårda restriktioner där man bland annat måste vara hemma efter 13 på lördagar och söndagar och alltid måste munskyddet vara på. Fallen ökar och sjukhusen börjar bli fullbelagda, berättar Andersson.

På frågan om Drott-ikonen, som blev svensk mästare med HK Drott sex gånger under sin spelarkarriär, följer sitt gamla Halmstadlag svarar han:

– Allt som har hänt i Drott ligger som en stor klump i hjärtat på mig. Det gör ont att som Drottare se klubbens förfall. Jag vet inte orsaken till hur det blivit så men hoppas verkligen att de får ordning på allt, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Aktuell som förbundskapten men Magnus förlänger i Porto

LÄS MER:Det gör Drotts guldhjältar från 1990 i dag

LÄS MER:30 år sedan Drott var i Europafinal: ”En rolig tid”

ANNONS