Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Målvaktstalangen redo att leda Drotts allsvenska jakt

Johan Gustafsson lär inte vara spelklar än på några månader efter sin (andra) korsbandsskada och Pontus Söderberg har alltjämt problem med en hand.…
Då vilar ett stort ansvar på den 19-årige målvaktstalangen Malte Johansson när HK Drott nu ska nå sitt mål – Allsvenskan 2021/22.

– Men det känns bara roligt och inspirerande för det är ju det här man vill, som man tränar för, säger Malte som, med tanke på att handbollsmålvakter brukar peaka bortåt 30 år, har framtiden för sig.

I fjol blev det bara fem matcher.

Målvaktsförebilder på tv

I år lär det bli desto fler för Johansson som redan fått mycket speltid i träningsmatcherna och som noga studerar sina målvaktsförebilder på tv.

– Jag brukar titta mycket på hur de placerar sig vid olika slags avslut, hur de rör sig och agerar vid olika situationer, säger han och nämner dansken Niklas Landin, många av målvakterna i tyska Bundesliga samt de svenska Mikael Appelgren och Andreas Palicka som favoriter.

Med både en handbollsspelande pappa, syster och bror, där Pontus spelar i norska division 1, var det snudd på oundvikligt att det inte skulle bli handboll för Malte.

Redan som åttaåring var han fast och det som målvakt i dåvarande HBP och nuvarande Halmstad Handboll.

– Och när vi som A- eller om det var B-pojkar fokuserade ännu mer på målvakterna och fick en målvaktstränare blev det ännu roligare, inflikar Malte.

Lade fotbollen på hyllan

Då bestämde han sig samtidigt för att lägga fotbollen i IF Centern på hyllan där han var – anfallare.

– Ja, vi hade ett riktigt bra lag i HBP då, nickar han.

Sommaren har han ägnat åt hård fysisk träning, vilket har inneburit att han lagt på sig mer muskler på sina 192 centimeter.

– Det gör att jag har blivit mer reaktionssnabb och orkar bättre stå emot skotten.

Men styrkan är en annan enligt Johan Hedlund som liksom i fjol tränar laget ihop med Thomas Sivertsson:

– Han är väldigt duktig på att läsa spelet och skyttarna och stå rätt. Det han behöver är att våga ta mer plats och tjata och dirigera uteförsvaret.

Malte skrattar vid beskrivningen:

– Jo, den stämmer. Jag försöker alltid vänta ut motståndaren så att de gör första draget, inte jag. Och så ska jag bli mer högljudd i målet.

Svårscoutat i början

Aranäs farmarlag, Fjärås blir första uppgiften på fredag.

– Farmarlagen är alltid luriga eftersom där plötsligt kan stå en målvakt från högsta serien. Och nu i början är alla lag svårscoutade eftersom det inte finns några videoinspelningar på deras matcher, säger Thomas och nämner Karlskrona, ex-allsvenska RP Linköping och Ankaret som luriga konkurrenter.

– Killarna är lite äldre, lite starkare, lite mer erfarna. Sedan har vi fler spelare igång, känner en trygghet både i vårt 6–0- som 5–1-försvar och har fler anfallskombinationer än tidigare. Så visst ser det bra ut, medger Johan.

Med sikte mot Allsvenskan, alltså.

Nya: Alec Morton, Anderstorp, Adam Bogren och Fabian Björkman, Höök.

Lämnar: Teodor Simonsson, ska studera till polis i Stockholm.

Tränare: Johan Hedlund/Thomas Sivertsson, andra året.

Premiäromgången, fredag: Drott-Fjärås, IF Kristianstad-IFK Karlskrona. Lördag: Warta-Baltichov. Söndag: Farmen-Mantorp, Linköping-HK S-hof, Ystads IF U-Ankaret.

Förutsättningar: Ettan går direkt upp i Allsvenskan. Tvåan och trean möter trean och tvåan i norrserien, där segrarna sedan i dubbelmöte gör upp med lag 12 och 13 i Allsvenskan om två allsvenska platser.

Fler lokala sportnyheter hittar du här