Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drott-tränaren Thomas Sivertsson är klar för två nya år som förbundskapten för Estlands herrlandslag. Närmast väntar VM-kval och sedan ett nytt EM-kval. Arkivbild. Bild: Linda Weinstock
Drott-tränaren Thomas Sivertsson är klar för två nya år som förbundskapten för Estlands herrlandslag. Närmast väntar VM-kval och sedan ett nytt EM-kval. Arkivbild. Bild: Linda Weinstock

Inget EM – men Drottprofilen förlänger som förbundskapten

Thomas Sivertsson lyckades inte infria EM-drömmen med Estland.
Men Drottprofilen är klar för ytterligare två år som förbundskapten för baltstatens herrlandslag.
– Det känns kul att fortsätta, säger han.

Thomas Sivertsson, 56, har coachat Estland parallellt med sina tränaruppdrag i HK Drott sedan 2018 och hoppades, när han skrev på ett nytt ettårskontrakt sommaren 2020, kunna föra landslaget till EM-slutspel för första gången.

Chansen fanns efter att estländarna skrällt och besegrat Bosnien-Hercegovina med 24–21 i kvalgruppen i januari. Men den försvann igen när det i torsdags blev stryk mot Österrike hemma i Tallinn.

– Vi tappade i första halvlek, men var uppe så att vi låg under med ett (mål), men förlorade med fyra (27–31), berättar Thomas Sivertsson.

Slipper återkvalet

I söndagens avslutande gruppspelsmatch blev det därefter förlust borta mot hundraprocentiga gruppvinnaren Tyskland med 20–35, vilket betydde att Estland slutade fyra och sist i gruppen.

– Men vi är nöjda ändå. Vi undvek de fyra sista platserna i hela kvalet, som ger att man ska spela en kvalrunda för att få vara med i kvalet till nästa EM-slutspel, och där lyckades vi förbättra oss ett snäpp jämfört med förra EM-kvalet för två år sedan, påpekar Thomas Sivertsson.

Återkval blir det däremot för Ola Lindgrens Finland, som förlorade även de två sista matcherna mot Nordmakedonien (22–27) och Danmark (24–46) och gick poänglöst igenom hela kvalgruppen.

Gör som Ola Lindgren

Men Ola Lindgren förlängde sitt förbundskaptenskontrakt med två år i förra veckan – och det har nu även Thomas Sivertsson gjort.

– Jag har gjort det här i tre år och det har varit ett roligt jobb, men det har också varit ganska mycket avbrutet på grund av corona och man har inte fått göra det man har velat göra riktigt. Så det känns kul att fortsätta med VM-kvalet nästa år och sedan få ett EM-kval till, säger Sivertsson och fortsätter:

– Man vill ha det lite mer långsiktigt och så önskar man att man kommer in i den här rutinen igen att åka på träningsläger. Att vara i Halmstad till exempel eller åka till Portugal, där man både tränar hårt men också är i en miljö som utvecklar laget. Nästa år är där lite mer utrymme till det.

Ett av Estlands starkaste kort, skytten Karl Toom, spelade för HK Varberg i Handbollsligan i vintras, men har efter nedflyttningen bestämt sig för att återvända till Tyskland och blev i dagarna klar för Bundesligajumbon Coburg.

LÄS MER: Ola Lindgren skriver nytt kontrakt – får en större roll

LÄS MER: Sivertssons landslag skrällde i EM-kvalet

Fler lokala sportnyheter hittar du här