Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

HK Drott klart för Damallsvenskan och nu fortsätter Sivertsson!

När Anna Wibring fick läget med 15 sekunder kvar och satte 24–22 (10–12) i den avgörande kvalmatchen mot Lidingö SK i Gångsätrahallen var det klart. HK Drott spelar i Damallsvenskan i handboll till hösten efter en heroisk resa!

– Jag visste att hon (målvakten Veronica Larsson) är explosiv så det gällde att bara hänga och hänga så länge som möjligt. Och speciellt när jag såg att det redan låg tre spelare i målgården så gällde det att hoppa över dom, skrattar Anna mitt i den hysteriska glädjeeuforin.

– Jag är – superstolt! För vilken resa de här tjejerna har gjort på kort tid. Och då ska vi inte glömma Ronja Andersson som ligger hemma i körtelfeber, ler tränaren Thomas Sivertsson och klappas om av Drottsupportern och numera Lidingöbon, fotbollens förbundskapten Janne Andersson.

– Två Aleiter, flinar de samtidigt som Sivertsson ger klartecken för en fortsättning som tränare.

– Ja, så blir det, bekräftar han. 

– Allsvenskan! Det är ju typ – overkligt! Jag är så glad så att jag knappt kan prata, jublar 17-åriga Amanda Kullenberg vars inhopp med kvarten kvar skulle bli matchavgörande.

Då hade Drott inlett med nerverna utanpå tröjorna med mängder av tekniska fel och bortkastade bollar med passningar i knähöjd.

– Vi ville lite för mycket så jag är glad över att vi bara låg under med 2–4 , medger Sivertsson och avser att Lidingö då dessutom hade bränt fem frilägen varav tre i Hanna Perssons trävirke.

Men när matchens gigant så långt, Jessica Rydberg, tio mål i förra matchen och nu fyra samt två assist, vid 8–5 för hemmalaget trampade snett och förkrossad fick bäras av planen fick Drott kontakt och bara några minuter senare stod det 8–8.

– Vi var väldigt stressade och tyngda av stundens allvar i början. Men när vi hade landat och hon försvann blev mer vi bekväma i vårt eget spel, säger Sally Sivertsson.

För trots Lidingös allsvenska rutin och större tyngd tog Drott över matchen för att åtta minuter in i andra halvlek för första gången ta ledningen när Johanna Birkkjaer Andersson satte 16–15 från sin vänsterkant sedan Hanna Persson dessförinnan sin tredje straff.

Visserligen kom Lidingö tillbaka, men två lysande byten skulle alltså få matchpendeln att återigen svänga över till Drott.

Dels när det vänsterhänta yrvädret Amanda Kullenberg kom in och med sin stegisättning snurrade upp hemmaförsvaret med två raka mål fram till 19–17, dels när den rutinerade målvakten Bodil Norrbom tog över från Hanna Persson och öppnade med en avgörande dubbelräddning vid 20–19.

– Det var bara in och köra. Och när jag stegade förbi direkt första gången fick jag övertaget och sedan flöt det bara på, inflikar Amanda.

Cecilia Patriksson – som hade haft en blytung första halvlek med tre raka skottmissar – hade då vuxit ut till planens bästa spelare med sex mål (på nio avslut) efter paus och visade det rekordunga Drott-gänget vägen när hon, förutom 11–12, 12–13, 13–14, 15–15 och 17–17 gjorde 22–20. Varpå Kullenberg gav laget ”matchboll” med sitt psykologiska 23–21-mål med knappt två minuter kvar.

– Det här är ju helt magiskt! När det gick så illa i början var det bara att bita ihop och komma igen. Och så skönt att ta revansch på sig själv i samma match där jag också fick fantastiskt stöd av tränarna och lagkompisarna och faktiskt hade en skön känsla hela andra halvlek att det skulle gå vägen även om det var jämnt, skrattar Cissi.

– Det är ju skilda världar. I första halvlek har Cissi det väldigt jobbigt och tungt, men i andra är det ju världsklass. Och titta på Amanda som sitter på bänken i 45 minuter och sedan kliver in på det sättet och vågar fullfölja, påpekar tränare Sivertsson.

Anna Wibring håller med:

– Vi vinner verkligen som ett lag. Och jag som trodde att en plats i mitten av serien skulle vara rimlig när vi började säsongen med halva laget nytt.

I stället blir det Allsvenskan 2017/2018!

Fler lokala sportnyheter hittar du här