Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ex-drottare i Tyskland. Islänningen Gunnar Steinn Jonsson har det tufft i Bundesligalaget Gummersbach och vill bort från klubben.

Gunnar ute i kylan – brinner för Unicef

Tidigare drottaren Gunnar Steinn Jonsson har upplevt ett jobbigt år i tyska Bundesliga-klubben Vfl Gummersbach, men alla skador har gjort att 28-åringen fått tid över till ett nystartat Unicef-projekt.

Islänningen har tillsammans med landslagskompisen Robert Gunnarsson från Paris Saint Germain introducerat ett klädesmärke, där en del av inkomsterna går till kampen för mänskliga rättigheter och hjälp för barn i nöd.

– För varje tröja som vi säljer ger vi en filt till Unicef. Så här långt har det blivit 250 stycken, upplyser Gunnar Steinn Jonsson när HP-sporten träffar honom i Gummersbach.

Det var i somras som Gunnarsson och Jonsson startade upp verksamheten. För att sprida budskapet har duon tagit hjälp av isländska idrottsprofiler – bland annat tidigare Halmstads BK-spelaren Kristinn Steindorsson – och världens bästa handbollsspelare Nikola Karabatic. Dessutom var handbollsspelarna värdar i en Unicef-gala i Reykjavik i september.

– Jag och Robert har stått i duschen och snackat om det här i många år och tyckt att vi skulle göra mer av det. Nu är allt i gång och det känns bra – men vi tjänar inga pengar på det, konstaterar Gunnar.

Det gör han i stället som professionell handbollsspelare.

Efter tre säsonger lämnade Steinn Jonsson Drott 2012 för Nantes i franska ligan, men spelar numera tillsammans med Magnus Persson i mittenlaget Gummersbach.

Där har Gunnar på grund av skador och tuff konkurrens fått väldigt lite speltid. Därför var han för en tid sedan på väg att byta Bundesligaklubb till Füchse Berlin.

– När jag skrev på var ju inte tanken att det skulle finnas tre mittnior i Gummersbach, men så var det och det blev en chock för mig.

I höstas ville han lämna klubben och allt var klappat och klart för en flytt till Berlin när olyckan plötsligt var framme i mitten av oktober.

– Vi hade skador i laget och jag lovade att spela en sista match, men då bröt jag lillfingret på vänster hand och fick opereras. Väldigt tråkigt förstås, men så är idrottslivet ibland, suckar han.

Berlin drog sig ur affären och Gunnar har sedan dess rehabtränat för att komma tillbaka till handbollsplanen. I helgen gjorde han efterlängtad comeback i förlustmatchen mot serieledande Rhein Neckar Löwen (22–31).

– Det viktiga nu är att komma i gång igen och sedan försöka hitta en ny klubb, men vem vågar satsa på en spelare som varit skadad? Behöver inte Drott ett nytillskott, undrar Gunnar.

Är du sugen på att åka tillbaka till Sverige?

– Det var där jag trivdes bäst och kan tänka mig att flytta dit igen. Men nästa gång jag går till en ny klubb ska det finnas en tränare där som vill ha mig.