Drottstjärnans nya liv i Frankrike: ”Stor utmaning”

Limoges i mellersta Frankrike är känt för sitt porslin och stadens framgångsrika basketlag. Men nu pockar handbollslaget på uppmärksamhet och förre Drottstjärnan Martin Lindell, 27, har värvats för att etablera nykomlingen Limoges Hand -87 i Starligue.
– Jag har aldrig tränat så hårt, säger han.

ANNONS
|

Det har varit en lång och krokig väg för Martin Lindell från Halmstad att nå sina drömmars mål som utlandsproffs i Europa.

Han fick sin handbollsfostran i Drott, men flyttade sedan till Aranäs och därefter till norska Arendal, en klubb där han fick sitt stora genombrott. Lindell utsågs i våras till ligans bästa vänsternia och tog plats i årets lag i Grundigligaen. Han gjorde också en av sina bästa matcher i Europacupen mot Nantes och det var då som nykomlingen Limoges fick upp ögonen för den 1,91 långe och 90 kilo tunge hallänningen.

Lindell har professor till hjälp

I vintras skrev Martin på ett tvåårskontrakt och i mitten av juli flyttade han in i en trerumslägenhet i centrala Limoges – bara några handbollskast från träningsanläggningen.

ANNONS

– Det är många spelare som är nya och ska in i systemet. Därför tar det längre tid än man tror att få ihop laget, men samtidigt är det en stor utmaning, säger Martin Lindell.

Halmstadsonen har fått en professor till hjälp och två gånger i veckan läser han franska för att snabbt lära sig språket.

– Det har varit svårt att komma in i laget. De flesta pratar franska och inte så mycket engelska, men det är bara att jobba på. Jag var fullt medveten om vad som väntade när jag flyttade hit i somras.

Tränar två pass om dagen

Martin säger att det kan vara ensamt ibland, men han trivs i sin nya hemstad, som har 160 000 invånare och rankas som 25:a i storleksordning i Frankrike. Maten är bra och även om det inte har varit ofta så har han varit inne i stan och kikat på äldre byggnader.

Annars går den mesta tiden åt att träna handboll.

– Det har varit väldigt tufft och just nu kör vi två pass om dagen – då är jag för trött för att göra något mer. Men ibland när det är lugnare har jag varit ute på stan och druckit kaffe eller simmat i simhallen.

ANNONS

– I går var jag dessutom hemma hos en kompis som behövde ha hjälp med att sätta ihop Ikea-möbler som han hade köpt i Bordeaux.

Frankrike är hårt drabbat av coronaviruset och en gång i veckan testas alla spelare i laget. I våras var en av klubbens spelare bland de första att bli sjuk i covid-19.

– Jag vet att det är coronasjuka i andra handbollsklubbar i Frankrike, men det är positivt att läkarna här har koll på allt, tycker Lindell.

Premiär mot topplag

Knappt två veckor återstår till premiären i Starligue, som förstaligan heter, och för Limoges väntar en tuff bortamatch mot fjolårstrean Nimes.

På försäsongen har Lindells nya klubb blandat och gett, men i senaste matchen häromdagen blev det en klar seger mot division 1-laget Saran med 33-28. Martin gjorde fyra av målen.

– Jag konkurrerar med en fransk kille, Romuald Kolle, om platsen som vänsternia och så här långt har vi spelat lika mycket.

Limoges har förstärkt på ett flertal positioner och två intressanta nyförvärv är Sloveniens landslagsstjärnor Dragan Gajic och Igor Zabic.

– Målet är att klara oss kvar i ligan – allt över det är bara bonus. Men nu ska det bli skönt att det snart börjar för försäsongen har varit väldigt lång.

ANNONS

LÄS MER: Frankrike nästa efter ex-drottarens succé i Norge

ANNONS