Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drotts herrtränare Johan Hedlund ifrågasätter urvalet av lagen inför nystarten av Svenska cupen i handboll. Arkivbild. Bild: Johan Persson
Drotts herrtränare Johan Hedlund ifrågasätter urvalet av lagen inför nystarten av Svenska cupen i handboll. Arkivbild. Bild: Johan Persson

Drotts tränare sågar urvalet till nya cupturneringen

HK Drotts herrar fick inte plats i nya Svenska cupen.
Division 1-topplagets tränare Johan Hedlund är kritisk.
– Jag tycker att det är lite märkligt, säger han.

Svenska cupen återuppstår i augusti efter 31 års paus. De 22 högst rangordnade lagen på dam- respektive herrsidan är direktkvalificerade. Resterande tio lag utses genom kval i de fem nya distrikten.

Kvalet har dock inte gått att genomföra i år på grund av pandemin utan Svenska Handbollförbundet har vaskat fram lagen utifrån sluttabellerna i de serier som kunde spelas klart våren 2021 och från övriga seriers sluttabeller från säsongen 2019/20.

Drotts damlag kom med. Men inte herrarna, som slutade fyra i division 1 södra 2019/20. Däremot har Johan Hedlund noterat att sjuan i samma serie, S-hof, är med.

– Det känns inte rättvist ur ett sportsligt perspektiv. Vi kom fyra och ledde (den avbrutna) serien förra året, men det sjundeplacerade laget som dessutom är farmarlag får en position. Den säsongen fanns dessutom Hallands Handbollförbund kvar, så man tar gamla resultat och applicerar dem i en ny organisation. Det känns också halvmärkligt, säger Drott-tränaren.

”Jämförelsen är ointressant”

Adam Engström, tävlingschef på Svenska Handbollförbundet, säger att cupen ska vara en tävling för hela Sverige. De tio distriktsplatserna fördelas utifrån hur många seniorlag respektive distrikt har. Alla fem distrikt är garanterade minst en plats, men Väst – som är störst – har ytterligare två ingångar medan Syd, dit klubbarna i Halmstad hör, bara har en extraplats.

– Drott tillhör Syd och S-hof tillhör Väst. De rangordnas inte från samma distrikt och därför är jämförelsen ointressant. Drott ska jämföra sig med lagen från Syd och där kom de inte tillräckligt högt för att få en plats, säger Adam Engström.

Hur resonerar ni när ett ”farmarlag” får vara med?

– Det finns inga farmarlag i svensk handboll och har inte funnits på 20 år. Farmarlag är ett förlegat begrepp som är bortplockat ur våra regler. S-hof är en förening med samma meriter som Drott. Drott samarbetar med Halmstad Handboll och Sävehof samarbetar med S-hof. Däremot får inte renodlade B-lag eller reservlag i samma förening delta, svarar Engström.

LÄS MER: Europaplats i potten för Drott i nya cupturneringen

LÄS MER: Ola Lindgren skriver nytt kontrakt – får en större roll

Fler lokala sportnyheter hittar du här