Drotts tränarduon på herrsidan, Thomas Sivertsson och Johan Hedlund är oroade.
Drotts tränarduon på herrsidan, Thomas Sivertsson och Johan Hedlund är oroade. Bild: Jari Valitalo

Drotts omstart flyttas igen: ”Det kan bli katastrof”

Total förvirring! Det var reaktionen från HK Drotts sida efter Svenska handbollsförbundets besked att träning under hårda restriktioner kommer att tillåtas från och med den 14 december.
– Men matcherna då? Innebär det att division 1 läggs ner för säsongen, frågar sig herrlagets tränare Johan Hedlund och Thomas Sivertsson och hänvisar till punkten ”ska ej spela match”.

ANNONS
|

För längst ner i samma skrivelse står också ”De skärpta allmänna råden gäller från och med den 14 december till och med 30 juni 2021.”

Men Adam Engström i tävlingskommittén påpekar för HP-sporten att något beslut att lägga ner säsongen ännu inte är taget.

– Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut, men vi hoppas fortfarande på att få igång seriespelet igen den här säsongen. Eftersom vi ganska nyligen fick beskedet har vi dock först och främst har fokuserat på ungdomsverksamheten, men sedan kommer vi att ta tag i det här snarast för att, helst före jul, få någon form av besked från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Samtidigt tror han att säsongsstarten kommer att flyttas fram ytterligare.

– Ja, kommer vi igång så lär det knappast bli innan mitten av februari. För det är ju bara att titta på verkligheten och den ökande smittspridningen. Därför måste vi också ta detta steg för steg för att inte ta förhastade beslut, säger Engström.

Det var i början av november som det stod klart matcherna för Drotts herrlag och damlag i division 1-handbollen sköts upp på grund av skärpta restriktioner när smittspridningen av covid-19-viruset återigen eskalerade.

Samtidigt meddelade Svenska Handbollsförbundet att all verksamhet, såväl träning som match, skulle pausas för nivåerna under Allsvenskan.

Division 1-serierna lottades om och tanken var att herrlaget i omstarten skulle möta S-hof den 6 januari och damerna Ystads IF fyra dagar senare.

Men så lär det alltså inte bli.

– Därför talar mycket för att det blir en enkelserie för man kan ju inte skjuta fram säsongen hur långt som helst. För vår del står också enormt mycket på spel för det var den här säsongen som vi ska ta klivet upp i Allsvenskan igen med både herrarna och damerna. Blir det inte så riskerar vi att tappa många bärande spelare och det kan bli katastrof, påpekar Johan.

ANNONS

Inget spel ännu på ett tag alltså. Men väl träning på måndag.

– Det är oerhört viktigt att framför allt få igång axlarna och handbollsrörelserna – annars är risken stor för skador, förklarar Thomas Sivertsson.

Men det är träning förenad med mycket restriktioner som att ”undvika övningar med mycket kroppskontakt” och ”aktiviteter i mindre grupper, där åtta personer är normen”.

– Så här i början funkar okej med skottövningar, kontringsspel och vissa försvarsövningar, säger Thomas. Men när vi närmar oss seriespel igen måste vi även få träna med tacklingar och närkamper – då skulle aldrig fungera med icke-kontakt.

ANNONS