Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kubansk kraft. Nyförvärvet Yosdany Ballard, 26, skjuter inte bara hårt utan kan även gå på genombrott och rör sina 112 kilo väldigt snabbt, enligt Drotts tränare Diego Perez Marne.

Drotts nye kuban 112 kilo ”diamant”

Nu är han på plats, Yosdany Rios Ballard – kanonjären från Kuba som ska skjuta Drott tillbaka till Elitserien. Och 26-åringen gjorde avtryck redan första dagen med laget.

På torsdagens gympass blev Ballard beordrad att ta det lugnt.
– Då gjorde han fem reps på 140 kilo i bänkpress, berättar Drotts tränare Diego Perez Marne.

När HP-sporten träffar Ballard och Perez Marne i Halmstad arena kör duon ett individuellt handbollspass. Det smäller duktigt i väggen bakom nätet när den 194 centimeter och 112 kilo tunge Ballard avlossar högerbössan.
– När jag var 17 år så sköt jag i 113 kilometer i timmen, men nu vet jag inte, berättar vänsternian i solskenet utanför Halmstad arena, hans nya hemmahall.
– Det är ett privilegium att få komma till en sådan historisk klubb och jag kommer göra allt, och lite till, för att hjälpa laget, säger Ballard.
Den landslagsmeriterade kubanen, som gjorde sin VM-debut mot Sverige 2009, har de senaste två åren spelat i portugisiska SC Horta. Säsongen avslutades i lördags, Hosta vann med 28–22 och Ballard gjorde åtta mål, men klubben åkte likväl ur högsta divisionen.
Att det nu blir Sverige och Drott förklarar han så här:
– Jag vet att jag kommer att utvecklas taktiskt och tekniskt här eftersom skandinavisk handboll är känt för att hålla hög kvalité. Och jag blev rekommenderad av en vän att komma till Drott.

Vännen är landsmannen och världsspelaren Rafael Capote tillika före detta lagkamrat med Perez Marne i spanska Logrono. 
– När jag frågade Capote om han visste någon spelare som kan passa Drott så svarade han; jag vet en diamant som är precis som jag var när vi träffades i Cuenca och om du vill ha honom kommer jag hjälpa dig, berättar Perez Marne.
Efter att ha tittat på några av Ballards matcher på video gick allting snabbt.
– Man kan inte vänta på en sådan spelare för då kommer det fler klubbar. 
Det gjorde det också. Ballard fick anbud från två klubbar i spanska högstaligan, en i Frankrike och en i Portugal. Men då hade han redan skrivit på ett treårskontrakt med Drott.
Hur har ni råd?
– Han har verkligen prioriterat handbollsutvecklingen före pengar och det hedrar honom. Hans lön är inte ens i elitserienivå, säger Marne.

Fler lokala sportnyheter hittar du här