Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Drotts guldhjälte Magnus Persson förlänger säsongen i Qatar

Säsongen tog slut tidigt för ex-drottaren Magnus Persson, 30, i HK Malmö.
Då fick han ett erbjudande från Qatar och är just nu i Doha för att förstärka forna topplaget Al-Rayyan.
– Det är bra betalt, men är också ett äventyr, säger han.

Det har gått åtta år sedan Magnus Persson blev stor guldhjälte när HK Drott säkrade SM-segern efter en rafflande final mot IFK Kristianstad i ett fullsatt Scandinavium.

Ett år senare tog Halmstadstjärnan sig ut i Europa när han skrev på ett tvåårskontrakt med Gummersbach i tyska Bundesliga.

Därefter har han representerat Alingsås och HK Malmö, som i år åkte ur SM-slutspelet redan i kvartsfinal mot Kristianstad.

– Ett snöpligt slut, men vi har haft många skador. Dagen efter kvarten hörde de av sig från Qatar och undrade om jag hade lust att komma dit och spela en månad, säger Magnus Persson.

Han fortsätter:

– Jag fick ett anbud från Qatar även när jag spelade i Drott, men då passade det inte jättebra in. Nu pratade vi hemma hur vi skulle göra och det blev till slut att jag åkte. Det som är tuffast är att familjen inte är med.

Den 23 april satte Magnus sig på planet till Doha och inkvarterades på ett karantänhotell i staden. Där fick han sitta inlåst på ett hotellrum och den enda lilla kontakten han hade var när personalen kom upp till rummet med måltider tre gånger om dagen.

– Det är mycket hårdare coronaregler här än i Sverige. Samtidigt är det ramadan och nu när jag är ute och går så får jag inte ha med mig vatten trots att det är 37-38 grader i skuggan – reglerna under fastemånaden gäller även icke-muslimer. Jag har fått ladda ner en app som talar om vilka butiker det är grönt att gå in i. Sedan är man tvungen att ha mask.

Debuterade i ligan

Efter en vecka bytte Magnus hotell när karantäntiden var över och bor nu på ett hotell där det finns fler lägenheter.

I måndags kväll debuterade han för Al-Rayyan i den näst sista omgången i ligan och efter den sista matchen tar slutspelet vid med direkteliminering.

– Som jag har förstått det är det sju år sedan som klubben senast blev mästare och är det lag som har flest titlar. Men det har gått lite sämre de senaste åren och inför avslutningen på säsongen ligger vi femma i ligan, upplyser Persson.

Hur bra är kvalitén på laget?

– Nu har jag bara kört några pass, men träningsmoralen är inte lika hög som i Sverige. Det känns som spelarna mer laddar för matcherna. Annars är ligan nog lite sämre än hemma.

2015 spelades handbolls-VM i Qatar. Det är enda gången som Magnus Persson besökt landet tidigare. Arkivbild. Bild: FRANZ PAMMER
2015 spelades handbolls-VM i Qatar. Det är enda gången som Magnus Persson besökt landet tidigare. Arkivbild. Bild: FRANZ PAMMER

Persson spelade VM i Qatar

Han har varit i Qatar en gång tidigare i livet och det var under handbolls-VM 2015 då hemmanationen sensationellt tog silver. Sverige åkte ut i åttondelsfinal mot Polen.

– Qatar gjorde en storsatsning inför VM och det sköts till stora summor pengar från staten som kom klubbarna till del. Men sedan försvann stödet och alla fick klara sig på egen hand så därför är det inte så vanligt längre att folk åker till Qatar för att bli proffs.

Det senaste året har Magnus spelat handboll på heltid i Malmö, men till hösten hoppas han börja jobba som lärare igen under sitt sista år på innevarande kontrakt.

Han sticker inte under stol med att Qatar-tiden ger lite extra i plånboken.

– Det är bra betalt här nere och jag hade inte åkt hit om det inte varit så, men det handlar inte om så mycket pengar som alla tror. Samtidigt ser jag den här månaden som ett äventyr – att få komma till ett nytt land och lära sig en ny kultur.

Franske legendaren i samma klubb

Nästa år ska VM i fotboll avgöras i Qatar och nu är det istället den sporten dit pengarna flödar.

– Al-Rayyan är en multiklubb, men fotbollsklubben är stor och har många supportrar. Tränare är tidigare franske förbundskaptenen Laurent Blanc, upplyser Magnus.

Halmstadkillen hoppas dra nytta av månaden söderut för att komma laddad till nästa säsong.

– Jag tycker fortfarande att handboll är sjukt kul. Slutspelet hemma funkade bra för mig och det känns att jag håller kroppsmässigt.

Så Drottsupportrarna som hade hoppats att få hem Persson snart får vänta.

– Jag följer Drott och det kommer för alltid vara klubben i mitt hjärta, men vi får se vad som händer i framtiden.

Fler lokala sportnyheter hittar du här