Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Drotts allsvenska plan efter besvikelsen: ”Är tufft”

Behålla tränarna, förlänga med nyckelspelarna, lyfta upp ungdomar.
Så vill HK Drott fortsätta satsningen mot Allsvenskan efter att förbundet valt att avsluta säsongen i förtid.
– Vi får försöka locka så många spelare som vi kan att stanna kvar, säger Björn Kullenberg.

Dagen efter Handbollsförbundets besked att spel i alla handbollsserier under eliten ”avvecklas” den här säsongen har HK Drotts ordförande Björn Kullenberg smält beskedet. Men han är alltjämt kritisk mot vad han kallar ett ”drastiskt beslut”.

– Det är sorgligt för oss eftersom vi strävade uppåt och hade ett bra läge för att göra det både på dam- och herrsidan. Det läget fortsätter till nästa år om vi bara kan behålla våra spelare – vilket hade varit lättare att göra om vi hade tagit oss upp förstås, säger Björn Kullenberg.

Från Drotts sida har man fört fram till förbundet att man ville förlänga säsongen in i april och maj utan att få gehör för det när många andra klubbar verkat för att frysa upp- och nedflyttning.

En konsekvens av det är att de två vakanta platser som skulle uppstått i både dam- respektive herrallsvenskan efter nedflyttningar nu kommer fyllas av – allsvenska lag i stället för lag från division 1.

– Jag tycker att det mest rättvisa hade varit att spela klart serien i modifierad form. Att det avgörs sportsligt. Ett annat dilemma är att division 1 inte betraktas som en riksserie men det är fortfarande en riksserie. Det kanske mest rättvisa hade varit att spela de tre översta serierna, med respekt för coronarestriktionerna förstås, säger Björn Kullenberg.

– Men vi får förhålla oss till detta och göra det bästa av det. Och göra samma satsning, men ett år senare i stället.

Samtliga kontrakt går ut

För det senaste bakslaget förändrar inte målet. Både dam- och herrlaget ska tillbaka till Allsvenskan.

– Ja, solklart tycker jag. Ekonomiskt får vi ett år till på oss att förbättra ekonomin. Vi får försöka locka så många spelare som vi kan att stanna kvar och kriga med oss ett år till i division 1 för att sedan ta steget.

Ett dilemma för Drott är att samtliga spelare har ettårskontrakt.

Hur tufft blir det att få spelarna att stanna?

– Det är klart att det är tufft. Vi har unga spelare som vill mycket med sin handboll och det är klart att de vill spela på så hög nivå som möjligt. Det har vi respekt och förståelse för. Men jag tänker att Drott har en go gemenskap som skiljer sig från andra lag. Det är möjligt att vi kan få en del att stanna på den om vi kan hitta lösningar för folk med jobb och bostad, säger Björn Kullenberg.

Sedan tidigare är det klart att U20-landslagsmeriterade Hugo Sivertsson flyttar till allsvenska HIF Karlskrona i sommar.

Drott kommer även tappa linjespelaren Vilde Steinlund, som enligt uppgift är på väg till division 1-konkurrenten Ystads IF.

Dessutom är Amanda Kullenberg redan utlånad till Kristianstad i SHE och kan vilja fortsätta på högre nivå.

– Det som blir viktigt är att säkra upp en bra ledarstab och det har vi nog gjort för både Lasse (Lars-Magnus Jönsson) och Johan (Hedlund) är intresserade av att fortsätta. Har man ledare som funkar har man lättare att rekrytera och behålla spelare också förstås.

Planen: Bygga runt tränarna och nyckelspelarna

När det gäller truppbyggena ska Drott dra upp strategier för hur man går vidare, men Björn Kullenberg hoppas att så många som möjligt vill fortsätta. I damlaget har man redan fått besked att elitseriemeriterade högernian Stina Karlsson och Emma Backmark stannar.

Hur viktigt är det att Stina stannar?

– Jätteviktigt. Vi har inte skrivit kontrakt än, men jag har träffat henne och hon har sagt att hon stannar. Jag tänker att vi får bygga runt tränarna och nyckelspelarna. På damsidan kommer också ganska mycket folk på ungdomssidan så kan vi bygga en stomme och fylla på underifrån ska vi nog bli slagkraftiga nästa år.

Och du själv då, vill du fortsätta?

– Det är klart att jag brinner för den här klubben och vill inte vika ner mig. Jag har inte tänkt färdigt i frågan, men får vi bara till bra trupper och en vettig styrelse ska vi nog kunna driva det här vidare, avslutar Björn Kullenberg.

LÄS MER: Tunga beskedet: Drotts serier avvecklas: ”Svårt att acceptera”

LÄS MER: Louise förlorade båda sina föräldrar i cancer – nu är morfar den store supportern

Fler lokala sportnyheter hittar du här