Hoppfull. Drotts lagkapten Robert Bladh går in i vårsäsongen med ganska gott hopp om att Halmstadlaget skall nå SM-slutspelet.
Hoppfull. Drotts lagkapten Robert Bladh går in i vårsäsongen med ganska gott hopp om att Halmstadlaget skall nå SM-slutspelet.

Drottkaptenen hoppas på slutspel

I kväll är det nypremiär för Drott i elitseriehandbollen och en oviss vårsäsong väntar. Blir det slutspel, ingenmansland eller – i värsta fall – kvalserien?

ANNONS
|

–Jag tror vi har fifty-fifty-chans till slutspel. Det handlar om att få in samma krigarkänsla i laget som i fjol när vi fick en bra skjuts efter uppehållet. Och så behöver vi lite tur också, säger lagkaptenen och Drotts kanske viktigaste spelare, målvakten Robert Bladh.

I praktiken handlar det om sju lag som slåss om tre platser, och efter måndagens resultat har Drott halkat ner på kvalserieplats igen. I kväll handlar det om tuffast tänkbara motstånd i form av Kristianstad, som vunnit de inbördes mötena den här säsongen med tio respektive tretton mål – förutom träningssegern för två veckor sedan.

ANNONS

– Vi har haft svårt mot dem och de är kanske något snäpp bättre än tidigare, men det skall ändå bli en rolig match att spela och den känns inte hopplös. Det gäller att dra ner på de tekniska felen och att alla lyckas hundraprocentigt, förklarar Bladh, en av få (läs två) trotjänare i laget.

Drott har haft nitton målvakter i elden under det här seklet och Bladh är den i särklass segaste, om än ännu inte i klass med 1970-talets Mats Thomasson och 1980-talets Tomas Gustavsson.

Han gör sin sjunde säsong och och har varit med om två SM-finaler, ytterligare ett slutspel samt ett kval (fast han var korsbandsskadad då). Antalet försvarsspelare han haft framför sig är närmast oräkneligt, men det råder ingen tvekan om att han haft mest fruktbart samarbete med Daniel Lindgren & co 2012–13. (Lindgren som nu har motsvarande roll i Kristianstad, men missar ett antal matcher för sin hjärtsäcksinflammation).

– Ja, den säsongen hittade vi defensiven och det är där man vinner matcherna sägs det. I år har vi inte riktigt hittat samspelet än, men det är bara att gilla läget och Albin (Stenberg) var ju inte med i början, det betydde en del. Vi är för tysta och tveksamma och behöver hitta en härförare som ryter till.

ANNONS

Drottmålvakten tittade förstås en del på den nyss avslutade VM-turneringen, men fick inte se sin favorit Joakim Sjöstrand så mycket som han önskat.

– Jag gillar Sjöstrands spel, men Mattias Andersson var för bra. Annars tycker jag Saric i Qatar var väldigt bra och man kan ju inte undgå att imponeras av Omeyers förmåga att stänga matcher.

Andersson (som är med på listan i faktarutan) är annars ganska lik Bladh vad det gäller att komma väl påläst till matcherna.

–Mattias är extrem, och det gäller att hitta en balans. Jag kan en hel del om skyttarna i elitserien och har en bra bild av Kristianstad. Om det hjälper får vi se.

Robert Bladh får Renny Svennberg vid sin sida i kväll eftersom Olle Lindblom fortfarande är utlånad. I övrigt är Hampus Olsson borta för sin knäskada och Jesper Adolfsson gör säsongscomeback – om än bara för några minuter i varje halvlek.

– ”Jeppe” är en annan spelartyp som kan tillföra en extra dimension till vårt anfallsspel, hoppas Bladh.

Om det kan hjälpa Drott till de stordåd som lär behövas återstår att se.

Mattias Andersson, Patrik Sjösten, Anders Benjaminsson, Torbjörn Jacobsson, Henrik Larsson, Magnus Ljungstrand, Robert Karlsson, Stephen Nielsen, Mats Erlandsson, Linus Bolin, Erik Danielski, Robert Bladh, Marwin Adjovi, Olle Lindblom, Ola Ebeling, Killian Grubits, Marcus Holmén, Renny Svennberg.

ANNONS