Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Drott kraschade – men ger inte upp allsvenska hoppet

HK Drott är i brygga i kvalet till Damallsvenskan.
Efter stryk i första matchen hemma måste Halmstadlaget nu vinna båda returerna i Örebro för att ta klivet upp – men hoppet lever:
– Vi är inte ett dugg oroliga. Vi har visat hur nära vi är och vi kan ännu mer, lovar mittsexan Emelie Broberg, 24.

Drott 27

Örebro 30

(15–15)

Det första kvalmötet i bäst av tre inför 361 åskådare i Halmstad arena var också betydligt tajtare än de tre mål som skiljde lagen åt till slut.

Fajten svängde fram och tillbaka och avgjordes inte förrän med 22 sekunder kvar då återkvalande IFK Örebros högersexa Moa Henriksson bröt igenom och satte 29–27 till gästerna – som sedan även hann göra 30–27 genom Johanna Westin Sjölund med två sekunder kvar.

Det ger Drott hopp inför returen i Örebro på lördag och en eventuell tredje, avgörande match i Närkemetropolen i påskhelgen.

– Jag tycker att vi spelar bra och visar att vi platsar i allsvenskan. Örebro är bra, bättre än vad tabellen visar, och vi spelar så bra mot dem med en man borta, säger Emelie Broberg.

Linjekämpen – som prisades som matchens bästa drottare – syftar på att Drott drog på sig sex utvisningar mot tre för Örebro.

– Det är en man mindre i halva matchen i princip, konstaterar Broberg – men vill inte skylla på domarna Mille Kotur och Daniel Väre:

– Nej, domarna i den här matchen är jag väldigt nöjd med, utan där får vi gå till oss själva lite och förbättra det. Det är lite för mycket hals i denna matchen, så lite mer i fötterna och ta ned händerna lite – inte mot halsen utan lite längre ned – så har vi det.

Inte heller Drotts tränare Lars-Magnus Jönsson har något direkt att invända mot domsluten vid utvisningarna.

– Dock är jag missnöjd på hur vi gör försvaret där – det har vi pratat om och det kan vi göra bättre. Det är det som avgör matchen. Kunde vi hållit oss till de avtal som vi hade i fem mot sex så hade vi stått här som segrare, anser han.

Towe Olsson (sju mål) och Lotta Kulju (sex mål) var Örebros främsta hot framåt. Samtidigt hade Stefanie Åkerberg en tuff eftermiddag i Drotts mål och hade bara räddat ett skott när hon byttes ut mot mer lyckade Alicia Larsson Gard (nio räddningar) efter 23 minuter.

Framåt toppade Johanna Birkkjaer Andersson med sju mål (varav två straffar) i Halmstadlaget. Normalt vassaste målskytten Hanna Bergquist ådrog sig en lårkaka redan i andra minuten. Hon kunde spela vidare och försäkrade efteråt att smällen inte hämmade henne, men hon fick nöja sig med fyra mål.

– De gör det tufft för mig med de höga tvåorna och förstör vår rytm lite ibland, säger Bergquist.

Emelie Broberg hoppas nu på revansch i inte bara en utan i två matcher uppe i Örebro. Mittsexan säger:

– Det sade vi i omklädningsrummet nu, att vi är inte ett dugg oroliga. Vi har visat hur nära vi är och vi kan ännu mer. Det är 120 minuter kvar och vi ska ta det.

LÄS OCKSÅ: Erfarenheten från ifjol ska ta Drott till Allsvenskan

LÄS OCKSÅ: HK Drotts damer laddar för kval – här är laget tjejerna får möta

Fler lokala sportnyheter hittar du här